onsdag 29 maj 2013

Majrovor

Vi har religiösa högtider här. Första nattvardsgången för den minste. Konfirmationen för den äldre sonen. (Dottern tar förhoppningsvis studenten här så småningom. Sen vill hon läsa juridik.)

Men jag lagar mat och införskaffar religiös litteratur. Hittade Bibeln i tre delar som tecknad serie av en bra Manga-tecknare. Den fick det bli.
Gjorde lammnavarin här. Blev jättegod. I mitt svenska recept ingår små färskpotatisar men det sa maken är FEL, och att det måste bero på av vi inte har navets (mamma säger att det är majrovor på svenska) i Sverige, men eftersom vi är i Frankrike där navets finns så ska vi ha dem. Istället för potatis.
Barnen, som gillar potatis, blev besvikna.
Men den blev god ändå.

Sen tänkte jag göra en rabarberpaj nästa gång med mandelapparat. Vid det här laget har jag väl vant mig vid franska konditorrecept, men jag har fortfarande ett kg rabarber, fast även en större pajform och det där med bönor vid första gräddningen skiter jag i. Jag står och kollar in i ugnen och gör degen en sorts blåsa så öppnar jag luckan och kör en förskärare i degen. Man får inte vara tappad bakom en ugn eller nåt.

Kanske rostbiff.
Sparris käkar vi ändå och nu finns det äntligen lite körsbär men jädrar vad allt går dåligt i det här landet, våren är kall och eländig.

När allt det här religiösa joxet är över återgår förhoppningsvis livet till något normalt. Kanske kommer även våren eller sommaren.
Då ska jag sortera mina papper och köpa ny peppar. Peppar ta i trä.
Papper, papper ta i tu.

Ursäkta röran, vi bygger om också. Hej.

6 kommentarer:

Gabrielle RW sa...

Det där med att först grädda "pajskalet" med bönor i för att hålla ut degen osv provade jag en gång för många år sen. Det gick åt putte ordentligt. Bönorna fastnade i degen och jag fick försöka spetta loss dom (vilket väl inte direkt förskönade pajen). Din metod med kniven är mycket bättre, och jag har använt den också vid senare pajgräddningar.

Vad mycket godsaker du håller på med!

Helena Looft sa...

Rabarber e bäst! Jag brukar göra smulpaj à la hemkunskapen i åttan, då slipper man blåsig deg.

Karin S sa...

Teflonpapper också Gabrielle.

Helena,
Jepp.

Gabrielle Björnstrand sa...

Rabarberpaj: Jag brukar göra så här; smälter ned rabarbern lite med socker. Bakar en vanlig mördeg som jag fyller pajformen med uppåt kanten. Förgräddar den en stund. Sen i med rabarbertjosan och in i ugnen en kort stund. Brukar bli prima. Obs: Man ska hälla av lite av rabarberns saft så att man inte blöter ner pajen helt.

Beskäftiga dagar. Men inte annars. Föredrar nog konfirmationer. Andras. Vad kul ni har! Och maken som vanligt stockkonservativ. även gällande recepten, he he.

Karin S sa...

Jepp, maken konservativ. Men jag tror att motsvarande, för oss, skulle vara typ "sill och majrovor". Navarin, som det heter, har ju med navet, själva grönsaken att göra. Den har liksom gett grytan namn.
Så jag kan förstå honom.

Men ändå. Förnyelse kommer alltid utifrån.

Gabrielle Björnstrand sa...

Vi har ju varsin liten stockkonservativ inom oss också.
För min del; hellre segel än motorbåtar, hellre Sara Lidman än Maria Sveland, hellre klassiskt, Bach, Dylan, Cohen, Juni Mitchell - än trummaskiner och metallica.

Och så kyrkorna då. Deras oersättliga rum.