torsdag 26 februari 2009

Babel

Nu ska jag låta som en ärkekonservativ utlandssvensk. Babel igår. Vad de sa under den kvar jag kollade, programledaren, Maja Lundgren, Björn Wiman och en konstkritiker som jag missade namnet på, var inte på något vis förvånande. Jag tror inte att jag lärde mig något nytt, men inte heller upprördes jag. Det var helt enkelt ungefär som jag förväntade mig. Bäst tyckte jag att Wiman var, mest kunnig och med roligast infall.
Men vad jag ändå förvånas över är hur folk ser ut i svensk teve! Den enda som hade kunnat passera i en fransk television var Wiman, men då efter midnatt, skulle jag säga, i lite halvskum "kulturell" sändning. Öppen skjorta och kavaj, det går. Men inte på bästa nyhetstid.
Efter elva åker slipsarna på sned hos oss (fula slipsar och oknäppt översta knapp), efter midnatt kan man klara sig utan.

Även språkligt och attitydmässigt var Wiman den enda som skulle platsa. Man kan inte ha nervösa tics i fransk teve. Man kan heller inte ha hemstickad randig urringad tröja, varken som man eller kvinna. Då blir man inte tagen på allvar.
Det såg helt enkelt ut som en sändning där man tagit in ett par hemlösa och piffat upp dem, en människa från en hjälporganisation (Wiman) och så en oklanderlig tevejournalist som varken gör till eller från - programledaren.

Är nu detta något att uppröras över? Nix, inte ett dugg, så länge de sitter kvar här i sitt svenska sammanhang fungerar det ju, och det får man väl se som huvudsaken.

Jag hoppas nog mer på prinsessbröllopet ändå.

hej,


5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är glad att det finns så mycket som man går miste om. Lustigt nog har Operans chefsdramaturg som också är bloggare samma uppfattning som du ang. deltagarnas yttre framtoning.

Ang. Wiman har Thorvald på Förvetet en helt annan uppfattning, låt vara i ett annat sammanhang.

Till prinsessbröllopet faller mig absolut ingenting in.

Karin S sa...

Bengt O,
Tack för länkar! Jag är nog överens med Operamannen även vad gäller resten, även om jag inte orkade skriva om det. Hade ju skrivit det dagen innan...

Och vad gäller Thorvalds text fattar jag precis vad han menar. Låt mig uttrycka mig lite diplomatiskt; Wiman är inte alltid bra, men han kan vara det. Och i gårdagens program var han alltså bäst.
Vilket kanske inte egentligen säger så mycket...

Klart du kommer kolla på bröllopet!

Helena von Hofsten sa...

Nya Babel är en besvikelse. Det är som att man måste leva upp till någon slags litteraturshow, istället för att prata litteratur utan applåder och inställsamma hummanden för den lättsamma formens skull, jag skrev om det i min blogg förut. Allt känns korthugget. Kanske skulle de ha en länge sändningstid. Men då finns det väl inte plats i tablån förrän tidigast 23:00. Fast å ena sidan skulle klädseln då kanske passa in lite bättre.

Bröllopet bli toppen. Alla som säger att de inte ska titta kommer att titta och sedan säga att: Äh, det var ändå en sådan regnig dag. Och äta chips, om det finns några kvar...

Karin S sa...

Helena,
Vi är överens.

Anonym sa...

Karin, du är väl inte ärkekonservativ bara för att du låter bli att delta i eller rentav sätter dig mot det PK-jamsande vinddraget?
Du kanske bara bevarar en sund värdighet?