torsdag 31 maj 2012

Tamburmajor

Gick en promenad i morse, genom Luxembourgen. Det är alltid väldigt spännande, det händer så mycket. Man ser misslyckade planteringar kring statyer, man blir nedsprungen av brandkåren som joggar och i morse såg jag något nytt. Ett helt gäng stavgångare som stod på boulebanan och jonglerade med stavarna.
Det stämmer till eftertanke, som man brukar säga.
Alltså, som om de gick en kurs för att bli tamburmajorer, allihop.
Onekligen roligare än vanlig stavgång, men vad var det som drev dem?

Sen började jag grubbla på ordet tamburmajor. Googlade. Tydligen förste trumslagare och inte det korrekta ordet inom den svenska armén. Hade jag ingen aning om.
Och sen kom jag att tänka på att en sån där moj man har i hallen (tamburen) med pinnar på också kallas tamburmajor. Okej, där kan man väl se någon sorts likhet med lite god vilja.
Men varför kallas själva rummet tambur?

Sen orkade jag inte med mer funderingar av det här slaget.
Fick lust att äta lunch i skuggan av de täta små kastanjerna vid gröna bord och stolar. Såg en lastbil komma direkt från Languedoc och köra in med sin last av vin.
Gick ut ur parken och fattade inte hur folk kunde välja att sitta på fik på trottoarerna, läsa tidningen där när en hel park stod bakom hörnet och jonglerade.
Såg huset med mycket sten för lite plats, nästan platt som en pannkaka.
Såg byggen och mer lastbilar, mat vin och vatten.

Men det bästa är nog träden.

10 kommentarer:

Petra Rhodin sa...

Rockvaktmästare kallas också ibland för tamburmajor. Vad beträffar hallar kan man ju undra, för inte brukar väl de likna trummor / cylindrar? Eller gör de det i Frankrike? Kanske var det en sjökapten som lät bygga en rund hall och kallade den för tambur - cylinderformade utbyggnader på fartyg kallas ibland för tamburer - och så tog andra efter? Fast det är ju fria spekulationer från min sida :).

Agneta sa...

Upplagsboken förtäljer:

1 (rumsliknande) utrymme omedelbart innanför entrédörr för omställning mellan inne- och utevistelse {SYN. hall 1} {→kapprum}: tamburmatta; tamburspegel; han följde henne ut i ~en och hjälpte henne på med kappan
HIST.: sedan 1796; av fra. tambour 'trumma; cylindriskt rum; vapenhus'; jfr taburett, tamburmajor


2 underbyggnad till kupol
HIST.: sedan 1872; se tambur 1


3 sybåge med dubbla ringar, den ena inuti den andra som kan hålla fast och spänna ut tyg vid brodering
BET.NYANS: om söm på en sådan båge
HIST.: sedan 1855; se tambur 1

Att en sybåge också kan kallas tambur har jag aldrig stött på tidigare. Kanske har det med spänt trumskinn att göra.

Karin S sa...

Okej, då kan man väl säga att du var på ganska rätt spår, Petra.
Med tanke på vad Agneta skriver.

Jag måste säga att jag fortfarande tycker att det är KONSTIGT. Ändå.

Karin S sa...

Okej, då kan man väl säga att du var på ganska rätt spår, Petra.
Med tanke på vad Agneta skriver.

Jag måste säga att jag fortfarande tycker att det är KONSTIGT. Ändå.

Petra Rhodin sa...

Visst är det konstigt! Och uppslagsboken kommer ju tyvärr inte med någon förklaring till varför, bara att, och det visste vi ju.

Karin S sa...

Har googlat på planer. Ger inte heller någon förklaring direkt. Rummets form, cylindriskt, måste ju vara det som styrt detta.
Men vapenhus är sällan cylindriska. Googlade Peterskyrkan i Rom, där var det så fyrkantigt det kan bli.
Samma sak med barock-slottet Vau Le Vicomte, som blev starten för flotta slott i hela Europa, funderade på om entrén där var cylindrisk. Det var den inte, men det finns kupolförsedda rum, en stor salong i mitten, ut mot parken. Dock inte med entréfunktion.

Well, vi får väl fortsätta leta. Kanske är fartygsspåret mer givande...

Bengt O. sa...

Joli tambour

Karin S sa...

En av de bästa trumlåtarna. Tack, Bengt!

Wu sa...

– TAMBUR-MAJOR .
[TAMBUR 1]
1) till 2 : marschanförare för musikkår; förr äv. om regementstrumslagare; äv. bildl. (I Madrid) sitter en Tambour-Major arresterad för (att han) .. midt på ljusa dagen låtit spela Riego-marschen för sitt regemente. DA 1825 , nr 11, s. 1 . En lång, trasig, rödhårig hamnbuse med en knölpåk i handen, den han svängde som en tamburmajor sin staf. HEDBERG SvSkådesp. 111 (1884 ). Vid slutet af 1720-talet antogs en s. k. ”tambourmajor”, hvilken senare benämndes ”regementstambour”, och slutligen erhöll benämningen regementstrumslagare. SPAK Fan . 22 (1890 ). SCHÜCK o. WARBURG 2LittH IV. 1: 160 (1915 ; bildl .) . Huvudfiguren . . var tamburmajoren - den vitbehandskade regementstrumslagaren - som i spetsen för sina marscherande mannar svingade den silversmidda staven. HODELL Wärdsh. 145 (1945 ).
[TAMBUR 2]
2) till 2 , 4 : (numera bl. tillf., skämts.) rockvaktmästare (ursprungligen i uniform). Jag står i tamburen och fjäskar och bockar / Och tar emot käppar och hattar och rockar, / Och kallas ⁄ På skämt tamburmajor. STAHRE Vindspel 51 (1878 ). Vid entrén står en livréprydd tamburmajor med handen aktningsfullt till honnör. CARLSSON HelaSthm 454 (1912 ). SAOL (1998 ).


Det är vad jag hittar...

Hej, Karin!

Karin S sa...

Hello Wu,
Jaha, det bekräftar det vi redan vet. Men det lilla runda rummet tambur har fortfarande inte fått sin förklaring.