onsdag 13 maj 2009

Tub

Jag kom att tänka på en sak idag. Något jag inte tänkt på på femton år. I det här landet jag bor nu finns ingen mat på tub!
Det kan tyckas marginellt, är det säkert också. Men jag undrar i alla fall, vilken är skillnaden? Vad är det som gör att man i Sverige tycker att det är helt okej att ha mat på tub och att man här aldrig skulle komma på tanken?
Här finns tandkräm och salva på tub. Skokräm.
Nu räknar jag upp det jag kommer på i Sverige. Rätta mig gärna om jag har fel, och gör gärna tillägg om så är.
Majonäs
Ketchup
Olika såser typ remoulad
Senap
Tomatpuré
Kaviar
Messmör?
Mjukost

Jag fattar inte det här!

13 kommentarer:

fransyskan H sa...

Hm. Det enda jag kommer pâ som faktiskt finns pâ tub i listan är just majonäs - Monoprix har en variant pâ tub... I övrigt kan jag bara instämma!

Jorun sa...

Ketchup på tub i Sverige? Det låter lite för rinnigt tycker jag.

Här i Lux har vi ett ganska internationellt varuutbud, men mycket är naturligtvis franskt, belgiskt och tyskt. Jag vet bestämt att det finns senap, majonnäs och tomatpuré på tub men ostprodukter finns bara i askar.

En bisarr förpackning som finns här (och som väl är fransk) är yoghurten som säljs i små keramikburkar. Vad ska man göra med dem?

Helena von Hofsten sa...

Men tomatpuré finns på tub. Och messmör - ja, men visst. Böcklingpastej, och lax och tonisk dito. Och genast då jag såg att du skrev om tuber kom jag att tänka på Raketost.

Therese sa...

Pepparrot brukar jag köpa i tub! Sedan ligger den alltid hur länge som helst i kylskåpet, det är praktiskt tycker jag, att det alltid brukar finnas om man kommer på att man vill ha. Igår såg jag pepparrot i glasburk på "Världens mat"-avdelningen i en stor livsmedelsaffär, då tänkte jag att tub verkar mer praktiskt (eller typ... mer hygieniskt, vilket kändes väldigt svenskt att tänka...).
Det finns en massa vegetariska pålägg i tub också, typ pastej: http://www.greenoption.org/vegprodukter/palagg.html
Jag är mycket skeptisk till dem.

Karin S sa...

Fransyskan,
Stämmer säkert, jag handlar i en rätt liten monoprix och där det glas som gäller. Och konservburk om så är. Inte en enda tub.

Jorun,
Jag blandar nog ihop med tomatpurén. Internationellt varuutbud? Det låter flott! Här är det nog mindre internationellt då. Keramikburkarna innehåller LYXJOGHURT och ska ätas som sådan. Sen kan man så frön i dem tex-

Helena,
Raketost har jag aldrig sett, bara hört talas om. Däremot hade vi en hel del på tub i min barndom, det var därför jag kom in på det hela. Läskigt med fiskmojjor på tub, tycker jag...

Therese,
Pepparrot brukar min mamma också ha på tub, här är den i små glas eller burkar, ungefär som kapris.
Jag använder det aldrig.
Och vegetariska pålägg på tub låter i mina öron lite mardromsaktigt, men kanske är det ungefär som tapenade, olivsörja, typ, som finns på glas här. Det kanske är helt ok.

Ska kolla länken.

Alla,
Är det för att det är mer hygieniskt med tub än glas/burk, som Therese är inne på, som tuben funkar bättre i Sverige?
Jag tror att det kan vara en del av förklaringen, men knappast hela.

fransyskan H sa...

Hm. Hygieniskt samt konserveringsanledning...? (fast det slâr mig just att jag inte har en aning om utifall tub skulle hjälpa... det var mer en spontan idé ang. Therese's kommentar att det dâ "alltid finns där". Uppâ en burks innehâll tycks det med jämna mellanrum bildas ett berrrkklager som gör att det hela hamnar i soptunnan?).

Ah! Och nu kom jag pâ: Harissa finns ocksâ pâ tub! (och där är det jag som lättat tänker att jag alltid har det hemma när det blir dags för lite couscous... och nân gâng när det inte funnits har jag köpt pâ liten aluminiumburk - och inom kort: hopp ner i soptunnan...).

Agneta sa...

Jag minns när den rivna pepproten på tub lanserades på femtiotalet. Reklamen löd:

Gråt inte mamma lilla. Köp Winborgs färdigrivna pepparrot!

Helena von Hofsten sa...

Absolut fräschare med tub. Inget kollektivt kladd.

Karin S sa...

Okej. Tubarna är mer hygieniska, dels kan man inte peta inuti dem, dels kommer inte innehållet alls i kontakt på samma sätt med luftens syre och borde således åldras mindre snabbt.

Estetiskt då?
Där ser jag ändå en poäng med glasen.

Helena von Hofsten sa...

Glasen, ja. Men det mesta av detta som nu ligger i tub, ligger, om det inte ligger i just tub, i plastbyttor. Utom majonäs då - men allt annat - och det är inte så läckert. Fast på julen kan man förstås köpa senap i fina små krukor, typ höganäskrukor. Fast de kanske inte finns länge. Tiden går så fort. Man kanske skulle prova att lägga den i en tub?! Tiden alltså. Och hushålla.

Karin S sa...

Kära Helena,
Menar du att apotekssenap inte längre skulle säljas i stengodskrus?

Man går in på apotektet och säger att man vill ha lite god apotekssenap till julskinkan och så får man en plastbytta pluss en sån där slurpmoj som till barnens antibiotika?

Skulle inte förvåna mig.
Ur led är tiden.

Wu sa...

Kalles Kaviar i glasburk skulle du nog inte ens vilja se åt, Karin?

Karin S sa...

Jodå, om det var riktigt snygg etikett.