fredag 19 oktober 2012

svensk press har/hade

Följer ni den svenska tidningsdöden? SvD kom ut med att de ska göra om allt och lägga ut all kultur- och sportbevakning utanför huset, resultatet får vi se under våren 2013, om jag minns rätt. DN gjorde rent hus för ett par år sen, väl? Då sparkade man bland annat folk som satt och hade halvtidslöner utan att ha några som helst krav på sig att skriva.
I sammanhanget framgick att så hade de flesta lokala förstatidningar fungerat under tja, hur länge? Trettio år eller så?
Just den grejen tyckte jag kändes mindre oroande än det som nu ska utredas.
Man ska slå ihop Expressen, DN, Dagens Industri och Sydsvenskan.

Min gissning är att fullt så drastisk kan man inte vara, men man går ut hårt för att det som sen blir ska kännas mindre tungt.
Fast jag måste säga att mig lurar ni inte.
En epok håller på att gå i graven. Vad som ska komma i dess ställe ska i och för sig bli intressant att se.

Uppdatering, för att förekomma mig själv. Egentligen tror jag att vi redan ser vad som ska komma istället. Det blir inget revolutionerande, det blir den fortsättning på det vi redan ser.
Mindre upplagor på papperstidningarna, färre dagstidningar, mer på nätet, men, inte längre gratis.

Tänk t ex på Svensk Bokhandel och Axess, ett tag hade den förra allt på nätet, sen en del, nu får man betala för allt. Axess gjorde aldrig helt om, men har dragit ned aktiviteten på nätet.
Och ja, den sortens tidningar kommer vi se mer av. Framför allt på nätet.

9 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Och legendariska Newsweek har tryct sitt sista pappersex. Nu blir allt på nätet, men mot betalning.

Jaså du minsann, de satt där med sina löner på halvtid på DN och gjorde inte mycket. Det har jag aldrig hört talas om faktiskt. Däremot vet jag att alla vi frilansare gjort mycket för alltför litet betalt.
Samt tycker jag ibland det är nästan värre DET DOM GÖR, som sitter var-de-nu-sitter, de för radio obegåvade med sina nasala röster, och de som förvandlat kulturen till en dumpningsstation för lite allmänt prat, bland annat om mat och viner.

FåtöljStrategen sa...

Det är bara Svd:s sportredaktion som kommer att läggas ned.

Kulturredaktionen blir kvar. Dock så ska den bantas.

Karin S sa...

Gabrielle,
Ja, jag vill minnas att jag läste det någonstans, säkert inte i DN, snarare i medievärlden eller nåt. På nätet. Och den infon är ju omöjlig att hitta nu. Men jag blev liksom lite chockad av den. Det är väl därför jag kommer ihåg det hela. Enda namnet jag minns i sammanhanget (om jag nu minns rätt) är Nina Björk.

Att vara frilansare tror jag blir helt omöjligt framöver. Det är väl redan så att de frilansare som ändå är knutna till en redaktion får MER betalt än de som inte är det. Men arvodena har väl inte höjts på evigheter. Snarare tvärtom.

Fåtölj,
Det stämmer.

Karin S sa...

Om man kollar fransk dagspress så är redan det mesta betalläsning på nätet. Men nyhetsveckotidningarna finns kvar, jag vet inte hur svårt de har det, dagspressen däremot går ju på knäna här med. Så liknande förändringar kommer säkert även här.

Sen kan man ju fundera över det rimliga i att jag i tio år kunnat följa svensk kulturdebatt (i den mån det funnits någon) härifrån Frankrike, via tidningarnas nätupplagor UTAN ATT BETALA DEM EN SPÄNN FÖR DET.
Det kan ju inte gå i längden...

Gabrielle Björnstrand sa...

Apropå frilanseriet - ja, jag är glad att det är över. Och att jag har tid för annat nu.
Men jag tror att en flitig skribent - till exempel en som Håkan Lindgren - kan klara sig med livhanken i behåll. Om han är "knuten" eller ej vet jag inte. Tror inte det.

e askestad sa...

karin

denne jonas bonnier... jag minns för några år sedan, när densamme lade ned månadsjournalen, då fick han frågan om varför han lade ned en hyggligt säljande tidskrift (detta var under den omvälvande tid då bonniers gick från ett vinstmål på ca tre procent till ca 12): "Kulturansvar står inte inskrivet i mina arbetsdirektiv", svarade han.

rätt man tycks enligt någon sällsam logik alltid hamna på rätt plats i samhället. det vill säga: fel man på fel plats.

allt gott

einar

Gabrielle Björnstrand sa...

Einar A - det är väl just precis det som Bernt Hermele skrivit om i sin Bonnierbok!

e askestad sa...

gabrielle

vad bra att någon skrivit en bok om detta elände, jag kände inte till den.

allt gott

einar

Karin S sa...

Tack för era kommentarer, verkar vara en intressant bok?