söndag 4 januari 2009

Klimatfrågan löst


Jag har tänkt ganska mycket på det här med klimatfrågan och nu har jag tänkt att teflon nog faktiskt inte är bra. En teflonpanna bidrar i allra högsta grad till konsumtionshetsen. Den blir efter två år oduglig och måste ersättas med en ny. En väl instekt gjutjärnspanna däremot håller tre generationer. Minst.
Så om ni vill ha min uppfattning i frågan så är det bojkotta teflon.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Min mammas stekgryta, stekpanna, pannkakslägg och plättlägg i gjutjärn från trettiotalet är fortfarande utmärkt fungerande. Våffeljärnet i samma stuk kräver dock gasspis. När mamma var dryga åttio och fick en teflonstekpanna blev hon mycket glad eftersom den var så lätt att hantera när handens och handledens krafter börjat avtaga. Med den och lättare ungspannor kunde hon laga såväl vardagsmat som festdito för många gäster till en bit efter nittio. Nu, vid dryga nittiosex är det endast i undantagsfall hon själv står vid spisen, men när hon gör det är det till stor del teflonpannans förtjänst. Jag tror att det finns sådana pannor som har längre livslängd. Men de kostar förmodligen en slant.

Karin S sa...

Agneta,
Man skulle ju kunna göra undantag för t ex din mamma och andra som av liknande skäl behöver teflonpannor?

Fast helt ärligt, köper man en dyr och välgjord t-panna med stål i botten och med viss tyngd så håller den något längre, men inte mer än ett par tre år i alla fall. Köper man en smäckig så håller den inte ens i ett år.

Sen släpper teflonet.

Karin S sa...

PS. Själv har jag min farmors stekgryta som också den är från trettiotalet, i prima skick. Men jag saknar hennes plättlagg...

Anonym sa...

Min stora stekgryta är en femtio- eller sextiotalsvariant: gjutjärn som emaljerats utvändigt och i locket även invändigt, med några sorts upphöjningar i locket som nog ska bidra till lyckad stekning. Den är tung. Kockums gjorde den och så tyckte jag att det stod SLIT under den och tyckte att det var ju ett bra namn på något som håller att slitas på decennium efter decennium. Men jag läste fel, 5LIT står det.

Anonym sa...

Fast är det inte så att det stora problemet är att numera är allt man köper gjort för att hålla bara precis lite längre än garantin täcker? Jag är helt säker på att om jag skulle köpa en gjutjärnspanna ny, så skulle den inte hålla längre än en teflonpanna. (Eller är det bara min tjusiga induktionshäll som skulle få sig ett par törnar?)

För övrigt gick min ärvda gjutjärnspanna sönder i väskan på flyget från Sverige till Frankrike. Efter att handtaget gått av var den riktigt svåranvänd.