lördag 11 september 2010

Fågelholkar med mera

Alltså, jag gillar lådor som ser ut som monument, kakburkar som ser ut som paviljonger och tryckkokare som ser ut som gravstenar. Jag gillar fågelholkar, trädkojor och gökur. Kiosker och stora skåp! Precis innanför entrén till kyrkor står ofta en sorts träskåp. Man går igenom det, hinner uppfatta nött sammet med nitad kant och mörkt trä, det är ett ögonblick av lustiga-huset-känsla, eller Narnia. Man går genom en passage, SEN befinner man sig i en annan sfär, typ.
Jättestora vindfång i barockskåpsstil. Särskilt spanska är bra. Men franska är inte så tokiga heller.

Små hus på gränsen till skåp, stora skåp på gränsen till hus. Mellanrummet mellan dubbla dubbeldörrar. Rummet inuti muren då man står på tröskel i en tjock mur.

Ett tag tänkte jag mig ett arkitektoniskt projekt där man hade ett jättestort rum, t ex en entré. I den ställde man en skåpsimitation som i själva verket var ett litet rum.
Att bo i ett skåp i entrén. Det skulle man kunna skriva en novell om någon som gör. Nattmössa på, liksom.

Barockskåp är verkligen underskattade i Sverige.

6 kommentarer:

FåtöljStrategen sa...

Här kan du frossa i fågelholkar gjorda av den så kallade "Holkmannen":

Holk#2

Holk#5

Holk#6

Holk#7

Holk#8
.

FåtöljStrategen sa...

Artiklar om "Holkmannen":
svd#1
svd#2

Ett annat projekt som "Holkmannen" varit inblandad i: akayism.org

Länk till sidan Holkskådning:
Holkskådning
.

Karin S sa...

Fåtölj,
Kul projekt, men det verkar ha kommit av sig?

FåtöljStrategen sa...

Holkprojektet hade väl nått sin kulmen runt 2004 med över hundra uppsatta holkar helt enkelt.

Vad "Holkmannen" repektive hans kollega i projektet med den lilla faluröda stugan har för sig idag, det har jag ingen aning om.

Varför inte knycka konceptet och sedan smyga omkring i luvtröja efter mörkrets inbrott och smälla upp dylika tingestar. Borde kunna reta gallfeber på gatukontoret i Paris innerstad.
.

Agneta sa...

Entrén i svenska kyrkor kallas väl vapenhus. Så värst många ståtliga barockskåp tror jag mig inte ha sett i dessa förrum. Ofta är det bara något litet bord med diverse broschyrer och kanske några vykort och någon springa att stoppa ned mynt i.

Karin S sa...

Agneta,
Nej, i Sverige ser man dem inte, det är här och i Spanien jag hittar mina skåp, men här är de desto oftare på plats. Ska plåta nästa gång jag ser ett.