måndag 27 september 2010

Höstkollektionen

är här. Om ni undrar vad det är så är svaret choklad. Senast jag var förbi var det skoldags, det vill säga almanackor, små portmonnäer och handväskor i choklad. iPodar och även slipsar.

Mycket elegantare än de här svamparna som ju ser ut som rena rama Disney. Men rätt kul.

Annars funderar jag på skorstenar. Fick en chock när min man påstod att rökkanalen över en rejäl öppen spis bör vara 40x40 invändigt! Och de har inte ens spjäll i det här landet?! My middlename is kallras skulle jag säga om det.

Bara så ni vet. Hej.

3 kommentarer:

Wu sa...

Din man, Karin, har alldeles säkert rätt för sig. Det råder ett förhållande mellan öppna spisens eldstadsvolym och rökkanalens dito. Den senares skall aldrig understiga den förras. Kallras är nog inte ett alltför stort problem här då ett bra drag i pipan ventilerar huset snarare...

Karin S sa...

Wu,
Jo, det var väl det han var inne på, det handlade om STORA eldstäder, sa han.
Vad gäller kallraset har du säkert också rätt, men har du hört uttrycket elda för kråkorna?
Det är svinkallt i de där gamla husen på vintern och kostar skjortan att värma upp dem - vi har bekanta som värmer tre rum av tio, typ, och kom inte och säg att värmen inte stiger (upp till himlen) genom det där jättehålet!

Spjäll är väl vad de borde ha. Kanske isolerade spjäll.

Wu sa...

Jo, det borde de väl. Själv har jag spjäellet öppet för det mesta och ventilerar därigenom. Och visst: det känns som att elda för kråkorna fast samtidigt skall det vara nyttigt med att omsätta inomhusluften. Man skall ju t.o.m. se till att ha tilluftsöppningar så "kråkdraget" blir riktigt rejält... Inte är det lätt att finna jämvikt i alla dessa teorier hit och dit. Dunjacka inomhus? Det gillar jag! Dunbolster efterlyses inför vintern! Sedan kan man elda brasa för trevnads skull. Tyvärr lär röken bidra med enorma mängder carcinogena ämnen... värre än en motorväg.