Anna-Karin Palm om bristen på kulturpolitik i LO-tidningen.
Krister Gidlund om bokbranschens "utveckling" sen 1970 i samma tidning.
Och Bernurs associationsrika text om hur 1900-talet blev vittneslitteraturens århundrade. Enda tillägget till den är väl möjligen att första världskriget så att säga satte igång tendensen.
Jag passar för resten på att uppdatera med en länk till en text jag själv skrev för en tid sen på Newsmill (av alla ställen, men jag ville pröva hur det var), där jag ironiserade över att det är i Sverige är en omöjlig tanke att man har fasta bokpriser, medan man tycker att det är fullkomligt självklart att staten har monopol både på alkoholförsäljningen. Här är det, som bekant, snarare tvärtom.
Det visar vad man tycker är viktigt, menar jag.
Artikeln resulterade inte i någonting mer än det förväntade: Jag blev framställd som totalt intelligensbefriad.
6 kommentarer:
Det var fyra tungt vägande artiklar som belyser en obehaglig sanning. Men liknande förhållanden råder även utanför kultursfären: energi, kommunikationer, finanssektorn, bostadssektorn.
Det måste väl betyda någonting?
Ännu en obehaglig sanning. För många men inte för dem som visste det hela tiden och kan dra nytta av det hela.
PS: Akdemibokhandeln sålde i fjol böcker till ett fast kilopris. Böckerna kunde även köpas i lös vikt men då blev det dyrare.
Bengt O,
Ja, det måste väl det. Betyda nånting. Kanske har vi ännu inte sett den fulla betydelsen, vi så att säga bara anar den i en tendens som vi inte gillar och inte riktigt vill tro på...
Mitt andra intresseområde, skolan och utbildningen, lider ju av liknande problem. Och jag gissar att det egentligen bara är härifrån en mer djupgående ändring kan komma.
Om den kommer.
Tack Karin! Det där är en refuserad text, så jag är glad att någon gillade den. Den var visserligen ganska lätt att skriva, men jag är stolt över åtminstone delar av den ...
Skolan: ja, det håller på att bli bedrövligt, åtminstone i den här kommunen (Jönköping), och jag vet ärligt talat inte hur länge jag/vi ska orka - det är skolpolitiker som VERKLIGEN föraktar kunskap, och en lokaltidning som också FÖRAKTAR kunskap, och det känns som en mardröm, en helt absurd situation. Men vi på min skola härdar ut, stretar emot, vägrar finna oss i denna hetsjakt.
Björn,
Ja, jag gillade den. Möjligen något "spretig" som de säger ibland, den drog iväg åt en massa olika håll liksom. Men BRA.
Ibland tänker jag att det (enda) jag har gemensamt med folk, är att nosa upp det som är bra. I övrigt noll kontakt, typ.
Hemskt.
Men vi gillar ofta(?) eller i alla fall ibland samma saker, vilket är ett tecken i den riktningen.
Att betraktas som intelligensbefriad på Newsmill innebär motsatsen. Hade de hållit med dig hade du haft anledning att oroa dig.
Jenny, det var en annan bloggare som betraktade det hela som korkat. Men jag hoppas det du säger stämmer i alla fall!
Skicka en kommentar