torsdag 23 maj 2013

Emeutes/Riots/Upplopp

Jag fick lov att plugga på upploppen i Paris förorter 2005, har rätt suddiga minnen av dem. Eller rättare sagt, inga minnen alls. Bara av Sarkozy som dök upp i teve och skulle rensa bort slöddret med högtrycksspruta.
Men i alla fall, för att få slut på dem införde man undantagstillstånd och typ, vid det laget hade de spritt sig (säger man så verkligen, som om det var ett virus, typ) över hela Frankrike.
10.000 bilar brända, otaliga skolor, förskolor, föreningslokaler etc.
Det tog tio dagar innan polisen (nånstans läst 25.000 extra-insatta) påstod sig ha situationen under kontroll.

Sen kom upploppen i London 2011, dom får ni googla på själva.

Och nu har ni upplopp i Stockholm, eller snarare i Stockholms förorter. Av en så vitt jag förstår, i Sverige inte tidigare sedd omfattning.

Pressen i hela världen rapporterar faktiskt om det här.
En engelskspråkig sida (amerikansk) skriver bland annat om hur svenskarna uppenbarligen misslyckats med att integrera de stora grupper invandrare man tagit emot.
En fransk nyhetssajt skriver exakt samma sak.
Och på en indisk sida konstaterar man förutom samma grej igen att det här händer i en av Europas rikaste städer, Stockholm.

Utifrån betraktat ser det alltså ganska enkelt ut.
Stor invandring, misslyckad integration (under två generationer, verkar det som) och voilà, upploppen som ett brev på posten.

Nu kan man förstås konstatera att upplopp inte bara utförs av invandrare, upplopp genomförs av alla möjliga, i samhällen med starka spänningar, som det brukar heta. Ojämlika samhällen.
Vet inte heller om det tjänar så mycket till att fundera på huruvida detta hade kunnat undvikas. Kanske, kanske inte.
Frågan nu är väl hur man kommer till rätta med problemen.
Och det lär ju inte precis bli enkelt.

Jag skulle ju inte påstå (men vet förstås inte det heller egentligen) att man fått någon vidare ordning på saken här. Det håller sig lugnt och sen blossar det upp igen. Förmodligen genomför man punktinsatser i förorterna, men själva förhållandet med massor av ungdomar utanför det normala samhället är fortfarande ett faktum. Också här.

Nej, jag har inga pigga förslag i den här frågan.
Att statsministern efter flera dagars tumult påstår att upplopp "inte är okej" gör ju i alla fall att man får sig ett gott skratt mitt i alltsammans.
Lite högtryckstvätt på honom kanske skulle göra att han kom ur sin förlamning?
Nå, så säger man förstås inte.

Nä. Jag ville bara visa att jag följer med i nyhetsrapporteringen, så nu vet ni det.

8 kommentarer:

kalebass sa...

Ja, nog är det ett misslyckande, på flera områden. Mycket har sagts om detta tidigare, men vill gärna tillägga att det är den egna statsdelens invånare som drabbas i första hand. Deras bilar som brinner, deras fönster osv. som krossas. Om jag har förstått det hela rätt, så är det inga höginkomsttagare som bor där... Att kasta stenar på ambulanser kan ALDRIG rättfärdigas. Oavsett anledning. Vad gäller politikerna så tas dom på sängen, som alltid. Dom lever alltför långt från verkligheten för att förstå hur vanligt folk har det.

einar a sa...

Karin!

En kulturskribent på Aftonbladet skriver idag att upploppen är bra sak genom att de deltagande får "en bättre självkänsla".

allt gott

einar

Bengt O. sa...

"uplopp inte är okej" - nu är du orättvis! Både statsministern och oppositionsledaren har klart och tydligt uttryckt att upploppen "är oacceptabla." Precis som de sagt om Khadaffis härjningar i Libyen liksom om inbördeskriget i Syrien!

Husby alltså =Tripoli=Damascus. Tydligare kan man väl knappast bli.

Så nog har vi (ni) en handlingskraftig politik i frågan. Man undrar bara varför den berömda dialogpolisen inte kommit till insats?

Bengt O. sa...

Ser nu att sarkasmen i min förra kommentar kanske inte kom fram riktigt. Jag menar naturligtvis att det vore bättre med konkreta åtgärder än avståndstagandeplattityder i TV och press.

Vill du ha ännu ett bittert skratt kan du titta på den här webbteveintervjun med Reinfeldt. (Varning för massvis med reklamtjafs och annat att titta sig igenom.) Hans svar på frågan om vad han skulle säga till en ung arg man som just nu tittar på webteve borde bli klassiskt.

http://www.expressen.se/nyheter/darfor-nobbar-fredrik-reinfeldt-husby/

Karin S sa...

Tack för kommentarer !

Einar,
Hoppas att du missförstått men är rädd att du inte gjort det.

Bengt,
Jag fattade att du tyckte att det fanns ett problem med ordvalet i respektive sammanhang.
Och jag håller med.
I den första kommentaren jag såg (SvD) så var Reinfeldts ord just "inte okej".

Håller med om att det vore bättre med konkreta åtgärder än lama avståndstaganden.
Men ärligt talat, är inte delar av miljonprogramsområdena ihop med delar av integrationen (det vill säga alla de som inte av sig själva inom en snar framtid efter ankomsten till Sverige tar sig in på arbetsmarknaden) ungefär lika bra som svensk skolpolitik under de senaste tjugo trettio åren?

Gabrielle Björnstrand sa...

Det var rätt så bra att Obama inte sa: Jag tror människorna i Boston klarar det här bäst själva. Det är bäst att alla offer för orkanen Sandy tar hand om sina egna problem. Vi har ju poliser. Och dem ska vi stödja.

Uppriktigt sagt tror jag Reinfeldt kan vara skraj för de rappare som sjunger att de är "mindre rädda för en rödögd junkie än för en hundögd Reinfelt". Varför de nu sjunger det? Vi säger UTANFÖRSKAP så slipper vi tänka vidare på saken.

Bengt O. sa...

Gabi, Gabi, du kan ta jobb som talskrivare både för regering och opposition

Gabrielle Björnstrand sa...

Bengt: Neti - neti. Som vi gamla bengaler brukar säga.