tisdag 7 maj 2013

Lite mer om jordbruk

Ni tycker att jag är dålig på att uppdatera, ja? Det har ni rätt i.
Har varit nere i Södern och beskurit olivträd. Fast det fick jag rätt snart sluta med för maken hade köpt en liten motorsåg. Är ju ingen mening med att gå runt och fjutta med en sekatör när någon kommer efter och sågar ned hela skiten i stort sett.
Fick istället börja elda träd då. Inte lika kul. Jättejobbigt att släpa träd till brasan och att kasta upp dem på densamma också.
Men det gick.
Och solen sken, i alla fall ibland. Och vi träffade folk som bor på landet.
Det är ju möjligt att Frankrike får mest jordbruksstöd i hela världen, men de bönder som får något av det där stödet träffar man aldrig. Egentligen vet man väl vilka det är. Precis som i Sverige är det de största jordbruken som lyckas pricka in EU-bidragen.
Och de bönder vi lite slumpartat sådär träffar har väl ärvt sina jordar i mer eller mindre bördiga landsändor, och eftersom det inte lönar sig med jordbruk har de sålt av av sina jordar och tja.
När de dör så är det inget av barnen som vill eller kan ta över, eftersom det är rätt mycket jobb för något som inte ens innebär existensminimum i lön.

När vi vandrade i somras träffade vi en bonde som hade sin gård längs den stora leden mot Kompostella. Han insåg själv att han i och med det hade räddat sin gård, för han lät bygga om en del av den till vandrarhem och sen gjorde han goda middagar - hans grej var uppfödning av kalvar.
Och det gick.
Han berättade om alltsammans, hur de tagit stora lån för ombyggnaderna, hur han måste avväga pris kvalitet. Hur uppfödning av kalvar går till.
Och han gjorde jättegoda kalvgrytor till middag...

Men slutsatsen är alltså att jordbruk är ungefär som att skriva eller måla eller något annat man inte kan leva på. En hobby. Sen måste man ha en försörjning också.

Pratade även om det med svågrarna. Så kom vi in på glödlampor och en svägerska morrade över att de här nya lamporna går fort lika snabbt som den gamla typen men kostar cirka 100 gånger mer.
Jo, det stämmer, förklarade en annan svåger. De nya lamporna tål inte att tändas för ofta. Något vi alla kunde bekräfta, det är lampor i badrum och typ passager som går sönder hela tiden.
I alla fall, svaret är att inte släcka dem. De drar så lite energi så att det lönar sig bättre.
Eller också aldrig tända dem förstås.

Och då sa en svåger, antagligen både apropå jordbruk och glödlampor: Men är det inte en underlig tid vi lever i?

Och det är precis vad jag tycker.
Och underligare lär det väl bli.
Hej.

7 kommentarer:

Helena Looft sa...

Hej igen :-) Men, nej, alltså angående uppdateringarna, dålig och dålig, jag är inte rätta personen att säga något om sådant ...

Världen är ur led, det har du helt rätt i. Jag önskar mig ett samhälle som utgår från vad alla behöver, typ mat och kläder och någonstans att bo etc, men sådant kan man inte säga för då tror folk att man är en gammal sovjetkommunist.

Karin S sa...

Helena,
Det var ju inte bara du.

Ja, man kan fundera på det där. Lite mer back to basics kanske inte vore så dumt. Men själva kommunistgrejen fungerade ju inte något vidare, och då bortser jag ändå från terrorn - om man nu kan det.

Men allt det här som är orimligt?

Just bönder... en av de där vi träffade odlar nåt, och i allt man odlar måste allt man gör dokumenteras. Så hon hade suttit och klippt bort etiketter från säckar med gödsel (tror jag det var) i en timme eller två och lagt dem i kuvert.
Och så förklarade hon att man inte får spara säg tio procent om man nu odlar säd t ex, för att så nästa år. Nä. Allt måste ha en etikett, liksom...

Det kan inte vara bra.

Lo sa...

Nä, man tjänar mest på att inte odla. Frågan är bara vad man ska välja att o-odla.
Och jag hatar lågenergilampor och är övertygad om att det hela är en konspiration för att det är för olönsamt att tillverka glödlampor...

Karin S sa...

Lo,

Ja, antagligen. Om att o-odla, alltså.
Men konspiration vete fan. Är du inte lite rasistisk då? ;)

Helena Looft sa...

Och så alla denna mat som bara slängs bort ...

I går fick jag i alla fall reda på att det är ledlampor som gäller, så då får man väl investera i sådana i fortsättningen.

Lo sa...

Rasistisk... mot lågenergilamporna? Eller mot de medelålders vita män som antagligen igger bakom alltihop som vanligt? Ja, kanske.

Karin S sa...

Ledlampor ? Känner inte till. Men mat är ju jobbigt, särskilt om man slänger den.

Lo,
Nä. Mot kineserna. Tydligen kommer numera alla grejer som förr kallades glödlampor, nu vet jag inte, från Kina.
Men det var mest på skoj...