tisdag 25 mars 2014

Sälja böcker

Jag sålde den där boken om de bulgariska prinsarna och Vichy-gänget i Bayern för den verkade, efter ungefär fyrtio sidor, så otroligt tråkig. Man fattade att de enda de hade att göra var att vänta på Tysklands seger (morsning, liksom) och intrigera. Bråka med varann.
Dessutom skrivet på en ganska rejält svulstig franska.
Så som sagt, jag sålde boken ihop med en bunt andra till Gibert. Fick välja mellan 39 jorrå cash eller 42 i tillgodohavande i butikerna. Valde det senare.

Men det är det märkliga med Gibert. De köper begagnade böcker och sorterar in dem på hyllorna mellan de nya. Har man tur kan man alltså hitta en bok för halva priset utan att gå till ett antikvariat.

Medan jag satt och väntade kollade jag på dem som var före i kön. Folk kom med resväskor fulla av gamla böcker och skivor. Mycket togs inte emot. För gammalt.
Hade jag kunnat tala om, jag tänkte nämligen igenom det hela innan.
Vad är det som gör att en dylik hantering kan löna sig, tänkte jag. Jo, två saker. Antingen att boken är en klassiker och läses av olyckliga gymnasister eller att den är förhållandevis ny. Hade rätt, men två böcker ville de inte ha för de hade redan för många i lager.
Men mitt resonemang var det inget fel på.
Men så är man ju i branschen också.

Folk som säljer böcker... är ett ganska udda gäng. Farmor/mormor i dräkt och promenadskor som alltid varit sparsam. Bosatt i kvarteret. Studenter såklart. Men också ganska luggslitna typer som man undrar lite över.
Nåväl. Inte så länge.

Det om detta.

9 kommentarer:

Gabrielle RW sa...

Hej, Karin!
Jag borde nog höra till det där udda gänget. Farmor är jag, nån dräkt äger jag inte men ett par promenadskor kan jag nog gräva fram nånstans bakom gympadojorna. Och några gamla böcker har jag. Tänkte fråga dig nu eftersom du stuckit ut hakan så här ang sälja böcker.

Jag har några gamlingar på franska, kvar bland gammalt släktgrejs. T.ex. Voltaire om Charles XII, ser ut att vara tryckt 1746 om jag nu tytt MDCCXLVI rätt. En gammal guidebok om Paris tryckt 1817. En karta på Paris från 1817. Och så ett gäng trasiga Almanach du Charivari från åren 1885 till 1900. Ha ha! Det var väl nåt att bita i för dig som är i branschen!

I varje fall vore det väl intressantare för ett antikvariat i Paris än för ett i Stockholm. Kanske borde jag göra en liten Paris-resa. Har du nåt gott råd att ge mig?

Karin S sa...

Gabrielle,

Ingen aning om så gamla böcker. Men det finns ju många antikvariat här. Om jag vore du skulle jag försöka googla på att KÖPA motsvarande böcker. På svenska vet jag att det finns en sorts antikvariatportal som i stort sett alla använder. Har handlat där på internet liksom.
Inte säkert att motsvarande finns på franska, men det skulle ju kunna göra det?
Och ibland finns till och med sidor på engelska... kanske.

Funkar inte det så får vi väl slå våra kloka huvuden ihop igen.

Karin S sa...

PS. Du kan förmodligen maila dem på engelska och höra, kanske skicka foto på böckerna ifråga om de är intresserade. Tror det kan funka.

Gabrielle RW sa...

Tack, Karin! Bra idé det där med att googla på att köpa. Ska gräva vidare i det. Är väl nåt som kommer att ta lite tid, gissar jag. Men har böckerna funnits i familjen så här länge gör det ju inte så mycket om dom finns här ett tag till.
Men det vore roligt om det gick att sälja dom i Paris. Jag ska prova! Och berättar sen hur det gick.

Karin S sa...

Ja, det kan ju gå. Jag menar om det inte går här så är det nog svårt öht.
Och när du ordnat allt så hör du av dig så går vi och firar på nåt bra ställe! ;)

Gabrielle RW sa...

Fira låter trevligt! Det gör vi. Jag har i alla fall redan hittat ett ställe där man verkar kunna få gratis värdering om man skickar in beskrivning + foto. Jag ska prova det. Hör av mig igen.
Du har inspirerat mig att komma igång med det här som legat still nu flera år.
Très bien!

Bengt O. sa...

@Gabrielle. Intressant fall. Skall bli spännande att följa. Kanske du också kunde tänka på att det finns en hel del samlare av Karl XII memorabilia i Sverige bl.a. ett helt sällskap som jag var i kontakt med när jag skrev om den georgiske fursten som satt fången på Slussen. Frågan är verm som betalar bäst: Voltairefans eller Karl XIId:o.

Lennart Erling sa...

Ett spår kanske - från antikvariat.net

MONSIEUR DE V*** (VOLTAIRE). Histoire de Charles XII roy de Suède. Tome premier - Tome second. Huitième édition de Christophe Revis, plus ample & plus correcte que toutes les précédentes: Augmentée des Critiques de la Motraye, & des réponses à ces critiques. Basle, Christophe Revis, 1740. XVI + 238 + (221-222) + (4) + 220 pp. With wood-cut vignettes. Contemporary full calf with richly gilt spine, slightly raised bands, spine label in red leather, marbled end-papers and all edges red. Top 2 mm of spine worn off. Slightly bumped cornes.
¶ Books I-VIII + Lettre de M. de la Motraye +
SEK 1 200 · fråga Halléns Antikvariat, Stockholm (SE) · HAL26205 ·

Gabrielle RW sa...

@Bengt @Lennart
Tack tack för nya tips att gå vidare på! Intressant att se beskrivningen om Voltaire-boken. Min är nåt liknande, men troligen inte lika fin. Märker att jag handskas försiktigare med den nu så hörnen inte ska bli "bumpigare " än dom redan är.
Det här blir alltmer spännande. Jag ska berätta hur det går när jag hunnit lite längre.