onsdag 28 maj 2008

Värdelöst vetande


Bodil har på sistone funderat över syrén och äppelblom, det jag numera kallar Hägg och Syrén Produkter. Nämligen det svenskaste av allt svenskt, ja?
Inte för inte som den här bloggen heter Blott Sverige, menar jag, det här är ju även en fråga om krusbär.
Vad jag är ute efter?
Jo, fördomar.
Jag tänkte slå hål på några till. Jag passar på nu, mellan Hägg och Syrén, möjligen är det att slå in öppna dörrar men det ger jag fanken i!
Fördom 1. Svenska jordgubbar är världens godaste.
Fel, i Sverige är svenska jordgubbar de godaste - helt klart, men i Frankrike är franska jordgubbar väl så goda som svenska i Sverige.
Fördom 2. Svenska tomater är världens godaste.
Fel, med tillägget att provensalska tomater i Provence är godare än svenska in Sweden. Yes, så är det.
3. Fördom 3, alltså. Dill finns bara i Sverige, och om den finns någon annanstans så smakar den hö, som allt kött.
Fel. Dill finns i la France och är likvärdig med svensk. Har dock aldrig funnit krondill, men det var det ju å andra sidan aldrig frågan om?
4. Svensk färskpotatis är världens godaste.
Rätt. Svensk färskpotatis är godare än de motsvarigheter jag stött på på andra håll. Men här får gärna läsekretsen rätta mig.

Och. Apropå potatis tänkte jag briljera med lite s k värdelöst vetande. Jag kan dessvärre inte mycket latin och har förmodligen högst bristfällig bildning, men somliga obegripliga grejer har jag ändå fått mig till livs. Här kommer den.

Livet är en kamp
Kampen är en häst
Hästen är en dragare
Dragaren är ett stadsbud
Stadsbudet är en knöl
Knölen är en potatis
Alltså är livet en potatis.

Kunde ni den? I såna fall får ni gärna berätta lite om vad stadsbuden gör också. För det har jag ingen aning om!

Hej!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan nog hålla med dig om tomater, jordgubbar, dill osv. men i Frankrike och angränsande länder har man ju ofta ovanan att servera jordgubbarna "arrosées" dvs. dränkta i sprit istf vispgrädde. Det är ju helt fel och kanske kan jämföras med den sill inlagd i vinäger och youghurt som man kan få här i Germania.

Om stadsbud skulle jag kunna säga en hel del men väntar på någon sakkunigare kommentator. Låt mig bara nämna att stadbuden tidigare var ett känt och populärt inslag i stadsbilden i Wien där de kallades "Dienstmann".

Anonym sa...

Sonen uti Bryssel som där köpte levande flodkräftor i fjol kokte desamma med krondill inköpt på ett torg i Düsseldorf. Skulle tro att kräftkoket inleddes med fyndet av krondillen och att han åter i B. frågade sin fiskhandlare om det gick att få tag i levande kräftor, vilket ju gick.

Barndomens smakupplevelser av potatis, sockerärtor, tomater, slanggurkor, morötter, rödbetor, jordärtsskockor, hallon, jordgubbar m.m. från köksträdgården på landet har ännu inte överträffats av något, vare sig det vuxit på andra ställen i Svedala eller utrikes. Samma gäller äpplen (vi hade tjugo sorter!), plommon, krusbär, vinbär ...

Stadsbud förknippar jag med rejäla farbröder som med häst och vagn hämtade gods vid Jönköpings båda stationer (Centralstationen och Jönköpings Södra) och sedan körde ut detsamma till stadens butiker och andra inrättningar. Hästarna var stallade i kvarteret intill vårt och mina fyra första skolår hade jag alltid bitsocker i fickorna för att ge till de hästar jag mötte på min väg till och från skolan.

Sedan finns (eller fanns) ju i huvudstaden Sällskapet Stadsbudskåren, men det är en helt annan femma.

Karin S sa...

Bengt O,
Man kan ALLTID be om att få jordgubbarna med vispgrädde ISTÄLLET för sprit. Om man nu vill det. Man kan alltid be att få ändra i menyerna också på den minsta sylta kan man det, och det går jämt.
Så det är bara att diskutera på. Ofta blir de tom glada när man ändrar saker och ber om råd och så. Kan bli hur trevligt som helt.
Sill med vinäger och joghurt låter iaf spännande, om ej nödvändigtvis gott.

Agneta,
Tackar för den rediga beskrivningen av stadsbud. Själv har jag liksom bara hört rop på dem, på Centralen i Sthlm, men jag tror inte att jag sett dem in action.
Vad gäller smaker så är det nog så som du säger, barndomens smaker överträffas aldrig. Därför gäller det att göra bra käk till barn och barnbarn?
Och kräftor ser jag också här ibland, astacus astacus, men aldrig dill. OM jag fick syn på båda samtidigt skulle jag väl bli tvungen att göra som din son. Hoppas nästan att jag slipper det!

Charlie Truck sa...

Jordgubbar ska ju ätas med fet mjölk och socker. Man måste dela på jordgubbarna så att mjölken blir rosa och söt. Blåbär ätes också på detta sätt, och äppelmos.

Annars tycker jag inte riktigt att de vet vad vispgrädde är här. Chantilly är ju sötad och kommer ofta från en sådan där äcklig bomb (sprayflaska typ).

Karin S sa...

Charlie,
Vispgrädde kan köpas ovispad i liten pappkartong, står i kyldisken. Sen är det bara att vispa.
Bomberna är jag också emot, jag tänker på rakskum.

Vidare tycker jag att jordgubbar ska ätas kluvna och med lite socker på. De kan gärna få stå en stund innan man äter så att blir en sorts juice av dem.
Blåbär ska ätas i paj eller möjligen ugnspannkaka.
Absolut inte med mjölk.

Bodil Z sa...

Och vindruvor - och choklad - ska ätas inpetade i färskt vitt bröd. Det lärde jag mig under min italienska ungdomstid.

Karin S sa...

Bodil,
Även här käkar man choklad i baguette. Dock ej druvor vad jag vet.

Bernur sa...

Jag håller med om potatisen: den är ljuvligast i Sverige. Men jag tror också att vi tror att det svenska är godast helt enkelt därför att vi har så kort säsong, åtminstone i mitt fall, som är uppväxt i Umeå, där våren infaller samma vecka som sommaren. Därför är dessa varor så efterlängtade, att de smakar så obeskrivligt gott. Och det var skickligt av dig, Karin, att peta in ett 'redigt' när du kommenterade stadsbuden, eftersom det handlade om deras förekomst i Jönköping, staden där jag nu huserar, och där ordet 'redigt' helt har ersatt alla synonymer till riktigt/ordentligt ...

Anonym sa...

Har bott utomlands hela mitt liv och måste säga att svenska jordgubbar (alternativt finska!) är godast. Det finns en bra förklaring till det och det är mycket sol men inte så mycket värme så de mognar långsamt! Mums.

Gällande potatis kan jag dock rekommendera Pommes Amandine som faktiskt har passerat den svenska nypotatisen i smak enligt mitt tycke!

Tomater har du helt rätt i, de behöver mycket värme till skillnad från jordgubbarna!