torsdag 14 juli 2011

Conques

Två bröder ur St Jeans orden i grå nylon.
Målet för den här etappen var den lilla staden Conques. Den ligger vid centralmassivets fot i söder, och man närmar sig den ovanifrån. Det innebär att man går genom hagar och dungar, mest på slingriga stigar, och rätt som det är, efter en nedförsbacke som varar i ungefär en halvtimme står det en katedral mitt i skogen. Helt osannolik som monument, en jättestor brun kyrka i en pepparkaksstad. Inte ens en stad, en by. (Här ett hoppigt bildspel från den officiella sajten.)

Nu vandrade vi ju med en specialist. Jo, faktiskt. Min svägerska B, som redan varit i Conques visste exakt hur man skulle bete sig. Hon hade bokat in oss på det stora pilgrimshärbärget bredvid katedralen, vet inte om det är en del av det delvis rivna klostret, tror inte det. Men stort var i det i alla fall. Nittio platser och sovsalar för mellan sexton och tjugo personer. Tre långbord i kantinen.
Bröderna på plats tillhör en gammal orden som kallas Les Prémontrés. De höll alla böner och mässor, och de fanns även på plats och hälsade välkomna i härbärget.
Min svägerska, som i och för sig är en modern pilgrim, är ovanligt intresserad av just mässor och böner. Vi gjorde i stort sett rubbet. Dessutom kände hon en av bröderna, så efter vesper ankomstkvällen fick vi följa med och se Conques skatter. Att han öppnade dörren till dem sådär mitt i natten berodde i sin tur på att vi anlände till Conques samtidigt som en grupp seminarister från St Jeans orden.
Och dem hade vi vandrat med under dagen, bytt några ord här och där, hört dem sjunga gregorianskt på en plats där de rastade, hört en av dem spela blockflöjt, sett dem i deras enligt min man eländiga grå dräkter. De är i nylon, enligt maken. Bröderna ska vara de fattigaste av de fattiga och orden är relativt ny, så vi tror att reglerna skrevs om under sextiotalet då nylonet var det billigaste av det billiga.
Detta var en parentes. Vi lade i alla fall märke till att de fick ha bra sandaler och valfri skärmmössa. Ryggsäckarna bar de under den där delen av dräkten som hänger löst ovanpå.
De var jättesnälla mot barnen, och, som sagt, vi mötte dem mest hela tiden.
Och eftersom de avslutade sin påbörjade vandring mot Kompostella (Ska ni fortsätta ett annat år? Om Gud vill.) i just Conques så ordnades denna visning av Conques skatter.
Skatterna är helt enkelt en medeltida för att inte säga karolingisk guldskatt av relikskrin och kors. Allt ifrån åttahundratalet fram till tusentalet ungefär. Enorma guldpjäser fulla med ädelstenar och en staty med ett märkligt och ännu äldre ansikte, förvaringsplats för den Heliga Foys kranium, det helgon vars reliker alltså finns i Conques sen tidig medeltid.
Att den heliga Foy som egentligen var från Aachen (tysk stavning?)/Agen hamnade i Conques berodde i sin tur på att Conques-munkarna helt enkelt snodde relikerna från något kloster i Agen och tog hem dem till sig.

Nu visade broder Cyrille skrin och statyer och svärd utan att tända museilamporna. Bara små spotlights på guldet, resten av lokalen låg i mörker, och St Jean-bröderna föll alla på knä inför den staty som alltså innehåller ett kranium. Ett gäng scouter som också var med sjöng en bit de hade övat, och sen sjöng vi allihop en annan bit tillägnad just Foy, och sen tände Cyrille lyset så att vi kunde gå runt och titta ordenligt.

Nästa morgon gick vi runt i den lilla lilla staden och vad gäller souvenirer så fanns det massor av minirelikskrin och kors i karolingisk stil att köpa med sig hem och bära om halsen. Jag kom mig inte för med att slå till, något jag ångrar lite nu.

Som ni säkert redan märkt så var det liksom mycket att ta in, mycket info, som man säger. Det finns ännu mer för dem som vill. Ett fantastiskt romanskt tympanon på katedralen med alla figurer intakta.

Men nu har jag i alla fall gjort ett försök att teckna ned några hållpunkter om Conques. Om jag orkar skriva en gång till om det här så blir det nog om hur det är att gå med barn på den här vägen. Vägen mot den Helige Jakobs grav i Kompostella.

5 kommentarer:

annannan sa...

Tänk om vi möts i Santiago en dag. Jag tänker visserligen fortfarande bara på vandrandet, men det är ju kortare härifrån.

Om fattig ska stå för det uslaste usla så ÄR väl nylon det riktiga valet. Fast är inte steget från nylonkåpa till tagelskjorta farligt kort?

Karin S sa...

annannan,
Mmm, det vore kul.

Jepp, nylonet torde vara något av det uslaste man kan hitta, tror jag. Och obehagligt att ha på sig, fast jag tror inte att det var det som var vägledande då man valde tyg.

Gabrielle Björnstrand sa...

Tänk: Munkar. Tänk: Lätt att tvätta även för fumliga händer. Kort sagt: ordensgubbarna var praktiska. Men de visste inte hur nylon luktar efter några dagar.

Idag borde de ha kravmärkt bomull för alla helgons skull!

Tack Karin för din roliga tjusiga skiss från vandringen.
Jag har faktiskt varit inne på det här spåret långt innan jag började kommunicera med dig: Men då tänkt ta en tur runt Moissac för de vackra gamla klostrens och kyrkornas skull. Vezelay...dess tympanon, som jag aldrig sett annat som en tenta.

Men en syndig natt i Bilbao vore inte heller så dumt.

Karin S sa...

Gabrielle,
Vezeley är ett annat bra ställe att vandra till. Min man gör det varje år tillsammans med andra pappor. De kallar det hela Vezeley Pride och när de startade var de ca trettio stycken, tror jag. Nu är de 800 och flera biskopar åker dit och liksom hänger på. Enligt maken är det dags att starta en ny route, för de där biskoparna är väldigt tråkiga.

Annars är det en rätt gullig sak, de är borta en dryg helg, campar och ber och har med en präst och ordnar mässa i friska luften. I år fick de ta vanligt bröd och den snyggaste kåsan, för prästen hade inte tänkt på den saken. Maken var mycket stolt för han hade en mugg i titan (Ingen nylon där inte, typ.) och det blev den. Rött vin, eftersom det inte spelade någon roll om det blev fläckar.

Hur som helst så är det enligt honom helt otroligt då alla 800 karlar fyller den enorma katedralen i Vezeley med både kropp och själ, typ. De sjunger så att det dånar, menar han.

Nu kom jag visst lite vis sidan av ämnet.
Men bäst tror jag ändå att en riktig färd mot Kompostella skulle passa dig. Det är liksom något att bita i. Och så själva vägen, dåra...

Gabrielle Björnstrand sa...

Om biskoparna är tråkiga är det kanske dags att ta med mig till Vezeley i stället. Jag kan gömma mig i en kåpa, naturell då. :)