lördag 7 april 2012

Godis

Idag firar man väl påsk i Sverige? Det typiskt svenska att firandet sker dagen innan, på "aftonen", julafton samma sak. Här firar man på själva dagen, med andra ord i morgon. I morgon får barnen, och även vi andra godis, fast då mest choklad.
Jag köpte choklad där jag brukar igår. Det var jag inte ensam om, en liten gammal tant som fick mig att tänka på min farmor - fint grått permanentat hår, gammal lite nött yllekappa - var ute med en annan tant antagligen i sextioårsåldern, antagligen hennes dotter. Den gamla damen stod där vid kassan och väntade och dottern höll upp en kartong med frågan ska vi ta den här? Den är nog för liten, sa damen, vi är ju rätt många.
Så betalade hon choklad för drygt tvåtusen spänn utan att pruta. Och dottern hjälpte henne att bära hem den.
Påsken är väl en sån där familjehelg överallt, tror jag. 
Här letar barnen godis i trädgården efter lunchen, det är roligt för alla, särskilt mycket små barn som tror att godiset trillat ned från himlen där klockorna for förbi. Eller, de struntar nog i den biten, men det där att det ligger godis överallt, mer och mer, det är ju helt fantastiskt.
När jag var liten kunde jag nästan mörda för godis.

Våren är kall och samtidigt fin. Man måste ha vantar om man cyklar igen. Löven verkar inte bry sig. Jag läser en ganska ny bok (har kommit i pocket, så inte helny) av Makine. 
Ja, det är nog ungefär vad som händer. 

Glad Påsk!

5 kommentarer:

Lennart Erling sa...

Här är lammsteken i ugnen, vinet uppkorkat och när det mörknar går vi ut i kylan och eldar en jättehög ris.
Glad påsk!

Karin S sa...

Lennart,
Det låter jättemysigt. Vi äter vår lammstek i morgon, den ligger i kylen just nu. Kylen i kylen.
I alla fall, bränna ris blir det frågan om om fjorton dagar ungefär. Det ska bli skönt! (Obs, inte sake, eller vad det kan heta. Vanligt.)
Hörs,

Bodil Z sa...

I min barndom gjorde vi ett slags kompromiss mellan afton och dag i min familj vad gäller dessa högtider. Vi hade anledning till det. Julen firades främst på aftonen medan påsken hade sin höjdpunkt på dagen. När sedan mina barn växte upp blev det på ett liknande sätt. Vi hade anledning till det.

Marlena sa...

Glad Påsk!
önskar en godis-stinn Marlena.

Jag hade köpt på tok för mycket åt de små påskkärringarna som skulle dyka upp.. och man kan ju inte kasta sånt, eller hur?

Karin S sa...

Tack Marlena,
Nej, godis kan man inte kasta bort.