måndag 30 april 2012

Tiden går

Har köpt ett nytt skrivprogram, Scrivener heter det.

Det började med att jag köpte en ny dator i vintras, då hade den jag använt de senaste tio åren halvdött. Alltså, den hängde med, men den tuggade väldigt och en hel del program gick inte längre att uppdatera till sina senaste versioner, adobe t ex, och den där grejen som gör att man kan kolla teve och filmer på youtube. Om det nu är samma.
Och så förlorade jag i betapet därför att det tog sån jäkla tid för datorn (inte för mig). Det är i alla fall vad jag anser.

Nå, med ny dator (mac) så visar det sig förstås att ungefär alla program jag hade i övrigt blivit för gamla. Det program jag skrev mina romaner i/med gick liksom inte att komma åt. Och när jag tänker efter så är det ju tjugo år gammalt, det hade jag överfört från min första mac (köpt kring -90), så well, det kanske inte var helt orimligt att det inte funkade.
Har då suttit här och skrivit i textedit, en sorts bas som ger en lång grå persienn av text, och som alltid hoppar upp till första raden då man slutar...
Det gick liksom inte.

Och så googlade jag och fann då detta Scrivener.
Nu har jag petat in min halva roman och får faktiskt redan en helt annan överblick. Det jag suttit och gjort på olika ställen, sånt som jag kallat logg, sånt som jag kallat anteckningar från läsning, sånt som hamnat på olika ställen och sen liksom försvunnit - ja, det kan jag tydligen nu lägga in ihop med min roman. Post-it-lappar inkluderade, om man säger så.

Och det hela är just väldigt strukturerat, man kan organisera in i minsta detalj. Skapa överblickar och synopsis och sammanfattningar åt höger och vänster. Fram och tillbaks.

Och (jag vet, man ska inte börja med Och hela tiden, men jag gör det i alla fall) jag börjar nu fatta vilken vokabulär alla de här aspirerande författarna jonglerar med. Jag läser t ex ibland en blogg som heter debutantbloggen. Det är eviga debutanter, nya varje år, som diskuterar program och writing. Olika handböcker och hur man ska göra. Ja, hur man gör, helt enkelt, då man skriver en roman. Men inte det jag alltid trott varit huvudsaken, själva andningen, utan just det där runt omkring. Ungefär som när jag som ung arkitekt kunde diskutera linjetjocklek och blyerts kontra tusch i timmar. Ritfilm eller skisspapper, tyngder eller tejp. Sånt.
Medan själva husen fortfarande var en gåta.

I det här programmet kan man få BBCs mall för hur en teveserie ska skrivas.

Och jag tänker på alla dessa människor som drömmer om att ge ut en roman, de blir ju fler och fler, från debutantbloggen kan man klicka iväg till tusentals (nåja, hundratals, kanske) andra. Och alla håller på med allt det där. Och ställer sig samma frågor. Jovisst, frågor jag också ställde mig, men det var ju så förskräckligt länge sen. Och en hel del av de där frågorna ställde jag mig aldrig, inser jag nu. Borde kanske gjort det. Eller också inte.

Men nu har jag i alla fall ett program för att skriva. Det kostade 40€ och kunde laddas ned direkt från apple store.
En hel del har onekligen blivit enklare sen jag sände in mitt första manus till Bonniers. Då var jag 22 år gammal och hade övertagit en elektrisk skrivmaskin från min mamma. (Det blev refuserat efter kvartsamtal med förläggare.)
Min första roman skrev jag på min första mac.
Min andra och tredje på min andra.
Vart allt refuserat och slängt tagit vägen och skrevs har jag inte en aning om.

Men en del hittar man igen. Hade tankar på en blogg om läsning av franska böcker på franska. Det visade sig att jag hade en sån blogg, skapad för ett par år sen.

Bra idéer kommer alltid tillbaka.

Och nu har jag en tredje mac och ett nytt skrivprogram. Hörs,

10 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Låter super!
Just överblick och ordning på en lång (halv eller tredjedels-) roman är vad jag behöver. Inte bara ligga i badet om kvällen och komma på att "det måste komma in något annat, en sorts andante, emellan det där på Hamngatan och det som ligger före", typ ; )
Även om det är just så, intuitivt det ska gå till.
Men: Jag kommer att köpa ditt tips rakt av; om det är så bra som det verkar. Men säg mig nu: Tar det åttio dagar jorden runt att LÄRA sig det?
God Valborg och spänstig 1:a maj tillönskas.

Karin S sa...

Gabrielle,
Svårt att säga. Jag lyckades omedelbart peta in min persienn i nya fållor. När jag testar utskrift ser det i och för sig lite konstigt ut, men jag tror att jag så småningom ska begripa mer. (Och för all del, allt kommer i rätt ordning, och det är väldigt enkelt att byta ordning, liksom att peta in nya grejer, samt post-itgrunkor där man borde komma ihåg att göra något senare (som man inte orkar just nu.)
Nackdelen är att alla instruktioner är på engelska. Ibland fattar jag inte mer precisa ord, men antingen får man väl slå upp dem eller också så fattar man rätt som det är.
Tror att samma program finns för pc också, om det är det du har.
Med tanke på det relativt låga priset så tycker inte jag att det gör så mycket om det hela visar sig bli ett fiasko. Men jag återkommer nog om det här.

Karin S sa...

Frexten, tack detsamma!

Gabrielle Björnstrand sa...

Engelska är fine with me. Ska kolla om det finns för PC.

Du anar inte hur vackert här är nu. Hägg på g. Stänger alltså : )

Lennart Erling sa...

Verkar vara ett komplett program. "Create order from chaos" är en av egenskaperna. Kanske något för en skribent av det enklare slaget också.
Roligt att läsa att du har en roman på gång.

Ha en fin Valborgsmässoafton! (som kanske inte firas i Frankrike?)

Anonym sa...

Hej!

Använder Scrivener sedan ett par år, bra och användarvänligt. Har skrivit en monstertjockis till roman i det och påbörjat en till, utan att vilja byta till något annat.

Många av dess finesser är dock kanske lite onödiga, men det är snabbt och smidigt och det går enkelt att kompilera romanmanus för utskrift.

Ropa till om någon av er behöver hjälp, är ganska duktig på det nu.

Tror dessvärre inte att det finns för PC.

Bengt O. sa...

Blev litet nyfiken och kollade länken - den går direkt till en version för MS Windows. Försök inte!

Karin S sa...

Tack Lennart,
Nä, ingen Valborg här, men i morgon första maj förstås.
Onsdag slutdebatt i inför presidentvalet, söndag andra valomgången. Det är vad som står på schemat här.

Gunnar,
Tack! Det kan jag nog behöva. Fast som Bengt O påpekar, programmet har kommit även för PC. Fast jag tror att det skapades först för apple.

Gabrielle RW sa...

Hej, Karin! Tack. Bra tips. Jag har kämpat och kämpat länge nu med ett manus i Word och svurit så det osar och slitit mitt hår. Word gör inte alls som jag vill.

Läste på Debutantbloggen att nån kallade Scrivener för "en pålitlig kanin och Word däremot är en instabil sköldpadda." Ja, instabil är ordet.

Kanske ska jag satsa på det där, och 40€ kan det ju vara värt att försöka. Ska sova på saken. Glad 1:a maj!

Karin S sa...

Gabrielle,
Tack detsamma. Ja, testa, det verkar rätt bra. Förut, innan min förra dator pajade skrev jag i ett ordbehandlingsprogram som funkade rätt bra om man skrev varje kapitel som ett enskilt dokument och samlade dem i en mapp. Så funkar ju i princip det här programmet också, med den skillnaden att man kan skyffla runt på grejerna genom att dra och klicka, och så sätter det ihop allt till en helhet i olika format då man vill det. Jag tycker du ska testa.