söndag 2 september 2012

Höst

Först, en bra text av Imre Kertesz i Expressen idag, översatt av Ervin Rosenberg.

Sen. Vi håller på att bo in oss. Var ute strax före elva i förmiddags. Då, och först då, såg man folk som antagligen bor i det här kvarteret, små farbröder med ofyllda Dramaten-vagnar, på väg åt motsatt håll än mitt. Undrar om det finns någon marknad i närheten som jag inte känner till?
I annat fall är det rue Mouffetard som gäller, det var dit jag styrde mina steg.
Fläskkarrén slut hos slaktaren, de hade jobbat bra igår och det är skolstart på tisdag så folk har kommit hem. Jag tog någon annan bit och det gick ju, det med.
Druvor, tomater, gräslök.

Sen hem igen och sen höll vi på och plockade här ett tag. Eftermiddag i parken, yngste sonen träffade sina kompisar igen. De var bruna och hade runda kinder, hade varit hos mormor eller farmor och ätit upp sig på lovet.
Det är alltid så märkligt att se barnen igen efter två månader (andras alltså). De har vuxit som ogräs, ibland känner man inte igen dem.
Träden fortfarande gröna, men svala morgnar, dagarna fortfarande varma.

Balkongen är bra, även om den är ful. Vi dividerar om vad vi ska ha på den. Olivträd, äppelträd eller basilika. Ljusgirlang till jul (min idé) helt nedröstad. Lite kryddväxter. En cykel (har de flesta). Tvätt har vi redan.
Och utsikterna liksom bedövar på något vis. Men snart kan man nog dra upp jalusierna. Det blir höst.
Ja, det blir höst i år också.
Vet faktiskt inte om jag är särskilt positiv till det.

Det roligaste i det här huset är sopnedkastet. Man har luckan i köket. Det kommer förändra hela vår sophantering. Hej.

Uppdatering: en bra artikel till. Om turken i svenskens medvetande.

6 kommentarer:

Lo sa...

Hej! Har läst sporadiskt, men nu lagt till din blogg på min lista, för jag tycker om den (och föralldel även din bok, sen senaste! ). Hoppas det är ok.
Blir nyfiken på farbröderna, tycker du ska följa efter dem nästa gång. har bott lite i Paris, även om det är länge sedan och min bästa är Marché d'Aligre. Lite långt för Dramaten, förstås.

Karin S sa...

Hej Lo,
Klart det är okej. Jag kollar din blogg också. Och tack för uppmuntrande ord!

Ja, jag blev också nyfiken på farbröderna, jag borde gjort helt om där, men jag hade inte riktigt tid med det. Vi bor liksom i ett kvarter (numera) där det i och för sig bor folk, men de skyms i regel av alla som går på bio, käkar snabbmat och annan mat.

Känner dåligt till marknader i Paris, men TROR att de flesta är ok. Kommer själv aldrig kunna lämna Port Royal så länge jag är på gångavstånd.

Hörs,

Den här soptunnan har fler läsare än din blogg sa...

Marcus Priftis har även välskrivit en riktigt bra debattbok som heter Främling, vad döljer du för mig. Den läste jag härom natten, när jag inte kunde sova. Underbart att kunna e-låna böcker från bibblan.

Du får ge dig ut och utforska dina kvarter. Och lägga dig till med dem, som de med dig.

Karin S sa...

Hello Sopis,
Faktum är att även jag kan låna e-böcker från Tyresös bibliotek. Men du vet att dessa böcker kostar skjortan för biblioteken? Jag hade inte fattat det och fick så jäkla dåligt samvete då jag inte hade läst en som jag hade lånat då den pulvriserades.

Men något liksom magiskt är det, det håller jag med om.

Vad gäller kvarteren saknar jag vår närservice. Skomakeri, småbutiker öppna sent, sånt. Här finns bara asiatisk ( o annan) snabbmat. Men jag hittar nog mer, vad det lider.

kram,

Gabrielle Björnstrand sa...

Låter trevligt alltihop.
Om balkonger; de på min gård är rätt bastanta i järn, knappast arkitektoniskt genomtänkta. Stora klunsar också längst ner där det aldrig finns någon sol.
Men nu efter hemkomsten har jag registrerat vilken balkong som ser mest levande ut; den med slingerväxter som grönar in allt järn och skapar en medelhavsstämning, eller Manet, eller nåt ditåt. G´night.

Lo sa...

Föralldel låter lite nochigt, hör jag nu. Jag menar att jag GILLAR din bok.
Marché d'Aligre kan vara ett lördagsutflyktsmål om man känner för att ha ett sånt, liten puces med mysko grejor, ostron-&-vin-bar utöver sedvanliga goda ostar och kaffe etc.