torsdag 13 september 2012

Lästips

På den nya skolvägen går vi förbi tre skolor och genom en park. Det är ganska mysigt.
En avs skolorna är uppenbart judisk, pojkarna bär kippa och barnen verkar ofta komma långt bort ifrån, bilar står och morrar utanför entrén och en skolbuss kommer också insvängande strax efter åtta. Det verkar också vara en pojkskola, utom möjligen för de mycket små barnen där även flickor dyker upp.
Försökte googla på den här skolan, men hittade ingen hemsida. Så småningom fann jag dock en intressant artikel (på engelska!) i Hareetz om det (som jag fattar det) nätverk för judisk utbildning som finns i Frankrike, i en artikelserie om utbildning i diasporan.
I artikeln verkar det som om skolan är förhållandevis konservativ, tror att de använder ordet ortodox, fast när man läser om den så verkar den ungefär lika konservativ som de privata katolska skolor som finns i Frankrike och som får statligt stöd. De följer den allmänna läroplanen men har några timmar i veckan religionsundervisning som de själva bestämmer över.
I övrigt, visst klädtvång, ungefär samma, det med. Inga håltagna kroppsdelar, inte för korta kjolar, kippa för pojkarna. Och jo, de verkar dela på pojkar och flickor, och det gör inte alla privata katolska skolor, men några.
Och skolan har ambitionen att vara bättre än den statliga skolan, som är gratis och religionsfri, precis som sina katolska motsvarigheter. Gissar att det finns muslimska också, men dem har jag inte stött på.

Hur som helst, detta också apro på den här jättebra (nyanserade och kunnig) understreckaren om islams och muslimers plats i det franska samhället.

För övrigt har hösten kommit efter en vecka med indiansommar. Det känns bra.
Hörs,


Inga kommentarer: