fredag 20 mars 2009

diverse

Testade en grej i förra inlägget, tråkigt nog syns det inte vad. Tyvärr kan jag inte ge några ledtrådar, kan väl bara säga att den här layouten har sina nackdelar.

Annars läser jag mest. Litteratur på franska dåra. Är halvklar med Levi, det vill säga är inne på del två, där han är på väg hem från Auschwitz. Det är en mycket rolig historia om vagabonderande i Östeuropa och om den ryska byråkratins verkligen outgrundliga vägar.
Så småningom kommer han väl dock hem.
Nå, det här hamnade på fel blogg, men strunt samma.

Och så håller jag på att skaffa mig en sorts kläm på antisemitismen. Bättre sent än aldrig. "Vår" typ av antisemitism är tydligen luthersk och lite halvnazistisk, sådär. I alla fall om man tar den religiösa biten, och den ska väl inte förnekas. Nice.

Har annars kommit fram till att själva grundfrågan i dagens konflikt är om man tycker att det var rätt eller inte att staten Israel skapades 1948.
Annars hamnar man, vad jag fattar, i år 70 och sen 135 då judiska uppror slogs ned i Jerusalem och vid det andra tillfället utplånades staden och befolkningen fördrevs och istället byggde romarna en ny stad, Syrea Palestina.
Man kan, i och för sig, även fråga sig om detta var rätt eller inte.

Sen dess har dock antisemitismen många fula nyllen, den katolska kyrkan har också lärt ut ungefär samma sak som den protestantiska. Dock kanske med olika grad av effekt.
Levi vittnar om Italien som ett land där antisemitism egentligen inte finns (Förintelsestatistiken talar också sitt tydliga språk här). Ryssland och Polen har dock tunga historier i den här frågan.
Tyskland och Frankrike också, på sitt sätt.
Och ingen går väl egentligen fri, vad jag kan se.

Tja, det här inlägget borde nog hamnat på den andra bloggen, men strunt samma, så småningom kanske jag kommer mig för med att skriva lite mer ordentligt och utförligt om Levi.

hej,

1 kommentar:

Anonym sa...

År 70 v.t. förstörde romarna Jerusalem efter en kortare tids uppror mot ockupationsmakten - Det första judiska upproret. Efter Det andra judiska upproret lett av Simon Bar Kochba år 132-135 jämnade romarna Jerusalem med marken och byggde en romersk stad, Aelia Capitolina, på samma plats. Den judiska befolkningen fördrevs, namnet på provinsen ändrades från Judaea till Syria Palaestina, och judar förbjöds att vistas där. Så inleddes den långa diasporan som upphörde först vid bildandet av den nya staten Israel...

Fint stycke, kalla fakta.
Inget om Guds löften till ett "utvalt folk" där... Skönt.