tisdag 8 februari 2011

Några bokrelaterade länkar

I Svensk Bokhandels senaste ledare konstaterar Lasse Wrinkler att den svenska bokhandeln (alltså själva lådorna) har tappat i stort sett allt vad gäller initiativ och kreativitet. Han säger dessutom helt kallsinnigt att fenomenet är unikt svenskt och jämför med Norge.
Själv håller jag förstås med honom även om jag jämför med Frankrike.

Salongen satsar stort till våren. En första text i en serie med intervjuer med små förlag, denna gång förlaget Vesper som verkar ha för avsikt att ge ut tyskt och ryskt.
Slutorden i intervjun citerar jag:
Den svenska bokhandeln (nu pratar jag om de fysiska boklådorna) är generellt sett räddhågsna när det kommer till att ta in böcker från mindre förlag. I somliga fall är det måhända förklarligt – en del saker är helt enkelt för svårsålda, andra gånger underskattar man sina kunder, något som i ett längre perspektiv förmodligen inte heller är någon särskilt god affär. En liknande underskattningsmekanism finns hos kultursidorna, som ofta är präglade av bildningsfobi och en ängslig vilja att vara populärkulturen till lags

Fasta bokpriser kunde kanske vara värt att prova igen. Tyvärr kommer nog inte Adelsohn Liljeroth ”tillsätta en utredning” kring den saken.

Nä, hon kommer väl inte det, Adelsohn Liljeroth. Ändå är det en rätt given grej, fasta bokpriser under en period åtminstone (vad gäller den enskilda bokens liv), om man vill ha boklådor.
Men det vill man väl inte. Boken är en vara som alla andra och finns på en marknad.


Slutligen en länk, nej, vi tar två. Den flitige kommentatorn Einar tipsade om denna eventuella ledare för socialdemokratin. Lena Sommestad.
Här talar hon om socialdemokratins kris. Det jag tar fasta på är att man inte kan betrakta allt som marknader. Hennes exempel är vård och omsorg, och även där leder ju det fel många gånger. Skolan är ett annat exempel. Grundläggande infrastruktur är också ett. Och kulturen är naturligtvis ett.
Här talar hon om när valutasystem kapsejsar och vi får med en gnutta fantasi en aning om vad vi har att vänta oss...

Nå, nu ska man verkligen inte ropa hej, men jag tror att många med mig är hjärtligt trötta på den politikergeneration som tror att allt är marknader och möjlig export. Jag ser lika många inom borgerligheten som inom socialdemokratin (Paggan t ex). Och jag tror alltså mer att det handlar om en generation (grunt utbildad i dagens svenska skolsystem) än om ideologiska skillnader.
Eller för att dra det på en annan bog, alla svenskar är ju som bekant socialdemokrater, just nu är det borgerligheten som minst dåligt verkar förvalta arvet.

Men den borgerliga kulturpolitiken har inte imponerat.

6 kommentarer:

Bengt O. sa...

Ang Sommestad: Hon är en intellektuell, akademiker (disputerad) med bred erfarenhet från forskning, politik och näringsliv. Som du ser är hon också en person med klara idéer om vad socialdemokrati borde stå för i det nyliberala samhället i stället för att bara jaga efter lämpliga nya målgrupper (jmf Simones bok som jag skrev om.)

Det är med säkerhet helt otänkbart att en person med en sådan profil skulle kunna bli utsedd till ledare för något svenskt politiskt parti.

Karin S sa...

Bengt O,
Jag är rädd att du har rätt.
Å andra sidan, med en sån partiledare skulle s vinna tillbaka stora delar av denna så omhuldade/ombytliga medelklass.

Eller har jag fel när jag tror det?

Bengt O. sa...

Karin:Jo jag tror också som du. Men det är inte vi som bestämmer.

Karin S sa...

Nej, det är det ju socialdemokraterna själva som gör. Och man får väl utgå ifrån att de begriper sitt eget bästa.

Malou sa...

Kan man verkligen utgå från det, Karin?

Magnus Pettersson sa...

Hej Karin och Bengt,

tror som ni. Dessvärre, för visst vore det stort om en så begåvad och genomtänkt människa valdes. Men förutom att hon är professor och inte har vandrat den långa partivägen - rörelsen ser med oblida ögon på sånt - saknar hon bred förankring. Nästa ledare att "förnya" partiet heter nog Sven-Erik Österberg.