torsdag 17 januari 2013

Mina barn och dina ungar

Kollade halva programmet om "barnfattigdom" på svt play, sen orkade jag inte med det längre. Det klargjorde ingenting. En massa medelålders organisationstanter kollrades bort och svarade på marginella frågor men fick inte tala om helheten.
Ett antal kampanjer tycks ha överdrivit grovt. Dumt, jäkligt dumt, men varför inte, liksom? Det går ju inflation i allt, säger man bara sanningen så lyssnar ingen. I alla fall är väl det vad de trodde, de osäkra puckona.

Men är det inte rätt typiskt att när man i Sverige lanserar ett begrepp som barnfattigdom, så får alla frispel. Politikerna slår knut på sig själva, organisationerna löper amok. Vanlig fattigdom, där barn förstås drabbas lika mycket som övriga diskuterar man inte.
Och tänkte ni på det hur det hela tiden underströks i programmet (i alla fall i första halvan) att det handlade om svenska barn.
Det är liksom hemskare när svenska barn är fattiga än när andra är det. Och jag vet inte hur många gånger det påpekades att Sverige var ett av de rikaste länderna i världen.

Det senaste jag såg på fransk teve om något liknande var hur papperslösa ungar hade det som bodde med sina föräldrar i en motorvägsknut. Där kunde man (också) tala om fattigdom. Franska var de förstås inte heller.

Sammanfattning: Den underförstådda nationalismen i Uppdrag Gransknings senaste program (första halvan) gjorde att jag inte pallade se programmet till slut. Vilket skräp! Vilken jäkla skräpteve.

7 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Sett det här?
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/folkpartiet-stockholms-stadshus/pressrelease/view/barnfattigdom-angaar-alla-828126?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Subscription&utm_content=current_news

Karin S sa...

Nä, eller nu kollade jag. Vart vill du komma med det?

Gabrielle Björnstrand sa...

Tillbaka till verkligheten - förslagsvis...

Karin S sa...

Men vad har det med min text om Uppdrag Granskning att göra?
Jag menar, jag bor inte i Stockholm, röstar inte i Stockholm.
Och i normala fall tittar jag inte på svensk teve, det har vi ju diskuterat förut. Nu gjorde jag det, eller försökte i alla fall, det gick sådär.
Men det var i alla fall svensk teve, återigen, jag skrev om här. Inte om något annat.

Karin S sa...

Och om du tycker att jag ska SLUTA titta på svensk teve så kan jag bara hålla med. Igår höll alla på och diskuterade detta usla program på fb, så jag försökte alltså kolla på det. Men det gick inte.
Och då blir jag nästan lika arg på alla människor som glor på programmet (och tror att det är mer eller mindre bra) som på själva programmet.

Karin S sa...

Och Gabi,
Det jag blev argast för i den här smeten var att det åtminstone inte under första halvtimmen sas ett ord om de barn till papperslösa som säkert finns även i Sverige. På just fb fanns det EN röst i kören i min feed som bekräftade det. Han kunde förstås inte säga hur många, det kan man aldrig, men han hade mött barn som bodde i sommarstugor och cykelstall, och som inte heller kunde gå till tandläkaren.
Om man talar om BARN (inte vuxna) som far illa, är fattiga i Sverige, så är, som jag ser det, den här gruppen ungar minst lika kvalificerad som den som har papprena i ordning.

Gabrielle Björnstrand sa...

Svar på din senaste kommentar: Sant.

(Ursäkta min relativa frånvaro),