söndag 20 januari 2013

Vet hur man gör

Vet inte om ni fattat det, antagligen inte, men i alla fall har vi ca 15 cm snö här och det är ovanligt. Ingen plogar, utanför vissa portar skottar man och saltar litegrann, men resten är liksom jungfruligt. Alla rödljus ställs om till blinkande gult och gå-gubbarna stängs av. Det gör inte så mycket för ingen kör på gatorna.
Och ingen, som jag ser det, vet hur man gör.
Barnen, mina, de idioterna, klär sig som vanligt, typ jympaskor i tyg eller mockasiner i mocka, eller vad de nu brukar ha. Jag säger att de måste ta vandringskängorna och de säger att jag är hysterisk bara för att jag är svensk.
Ödets ironi, skulle jag vilja påstå, jag har ju i alla fall bott här längre än de.
Och sen halkar de iväg över vidderna och kommer hem med helt kvaddade skodon.

Själv använder jag samma pjuck som när jag går mot Kompostella. Jag har nog, nånstans, några gamla curlingkängor som jag tror att jag använde så här års, men jag är osäker. Man skulle olja dragkedjan (som blev full med grus) med ett stearinljus, om jag nu minns rätt.
I Sverige har jag ett par jättecoola (tycker jag) orangea kängor med danska flaggor på.
Men dom kan man ju inte ha här.
Det håller jag med barna om.

Vi har halkat runt hela dagen i våra mer eller mindre anpassade dojjor och det som är roligt i den här stan är att eftersom det så sällan kommer så mycket snö att man kan göra snögubbar så gör folk helt hysteriskt mycket snögubbar när den väl kommer.
Nere på vår lilla smatt står fyra stycken. En med svenska mått normal, nötter till ögon och murgröna kring halsen. Pinnar som hår. Två små men tillverkade enligt rätt princip (det vill säga man rullar snön till bollar och staplar dem på varann) och så en som verkar vara byggd enligt en annan princip. Någon har packat snö i hinkar och stjälpt innehållet i en trave samt petat in två hål och ett streck till mun. Liksom gjuten gubbe.
Kanske ett tecken på innovation, möjligt, men snarare ett tecken på att de inte vet hur man gör.

Det ska snöa i två dagar till enligt prognoserna. Jag förväntar mig totalt kaos.
Samt att barnen till slut sätter på sig vandringskängorna.
Fan vad dumma de är.

3 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Jojo, jag såg väderkartan och tänkte på dig och andra franskboende.
Man borde kunna få hela Eiffeltornet till att gå i frost. Isrosor över Notre Dâme.
Som omväxling till mina björkar och granar och Fjaestads is.

Men utan bra skor, de nada!

Bodil Z sa...

Här i Zagreb fick vi för några dagar sedan enligt uppgift 67 cm snö, det mesta på 84 år. Nu lever vi i en värld av slask och nysnö, slask och nysnö....

Karin S sa...

Nu slaskar det här också, nästan allt är borta.
Men det ska tydligen komma mer...