söndag 6 juli 2008

Mangold


Jag fick en affärsidé alldeles nyss, fast jag inser att den inte är särskilt originell och att själva grejen säkert finns redan. Här kanske, eller ungefär i alla fall.

Mina barn klagade länge på att de aldrig hade ätit något av allt det som kompisarna hade ätit. Inte hummer, inte pilgrimsmusslor, inte ostron inte olika plattfiskar, inte bläckfisk - Joho, sa jag, det var det där ni kallade gumminsnoddar en gång.

Men sen dess har jag tänkt att vi ska göra något åt detta, petit à petit alltså. Jag tog hem ostron en kväll från restaurangen på hörnet i huset. Sex stycken. Det var det barn som hade efterfrågat dem som fick äta upp dem, de andra var inte så pigga på det när allt kom omkring. Pilgrimsmusslor gillade ingen.

Mangold är det enda vi äter ofta som de flesta inte ätit. Jag undrar lite över det.

Men i alla fall, min affärsidé, lika enkel som genial: Man googlar på allt man har i kylskåpet och ser var man hamnar. Man borde hamna i ett recept, eller hur?

Och från det ena till det andra, är det inte en jättefånig idé att ha en knippa morötter som symbol för moderaterna? Morötter är ju löjliga, inser de inte det? Dessutom sabbar det lite min affärsidé. Jag menar, sen kommer sossarna och lägger rabarber på blomkålen och sen kd och kör på haricotsvers och sen är det bara en enda ratatouille, alltsammans.

Och tänk om alla gjorde så? Bush talar framför en gryta chili con carne på en jätteaffich och Sarkozy snobbar med två korslagda purjolökar i bakgrunden.
Merkel nöjer sig inte med en bild utan klär ut sig till surkål.
Folk kommer ju tro att västvärlden blivit heltokig.
Och det beymkrar mig lite.

3 kommentarer:

Agneta sa...

Idéer som mynnar ut i recept eller hushålleliga upplysningar är nog inte patenterad men nyttjad sedan minst Kajsa Wargs dagar.

Mangoldbilden får mig att minnas egna odlingar därav. Minns jag rätt så gick den att skörda en stor del av sommaren och inte bara i september som länken påstår. Tror också att den var tvåårig.

Politiska partier i grönsaksskepnad får mig att tänka på dels Elsa Beskow, dels ett revynummer med Monica Zetterlund,Tommy Körberg och Gals and Pals sjungande iklädda blomster- och grönsaksdräkter. Försök att finna det på nätet misslyckades. Minns inte titeln.

Karin S sa...

Agneta,
Jo, jag vet, det är nog inte så originellt, som sagt var. Men kanske spännande om man är öppen för nya idéer, typ.

Vad gjorde du med din mangold? Jag gör en sorts gratäng.

Och Beskow, ja! Blomsterfesten i täppan!? Fast jag har aldrig tänkt på politiker i samband med den. Särskilt inte moderater.
Revynumret har jag nog aldrig sett.

Agneta sa...

Det var "Rosornas Krig" ur Svea Hund på Göta Lejon från 1976, som jag tänkte på i samband med de moderata morötterna.

Rosornas Krig innehöll följande avdelningar
1. Nu Vaknar naturen
2. Rosens sång
3. Maskrosens entré
4. Så kan det gå

musiken var av Hans Christian Lumbye

Mangolden
Det var "Rosornas Krig" ur Svea Hund på Göta Lejon från 1976, som jag tänkte på i samband med de moderata morötterna.

Rosornas Krig innehöll följande avdelningar
1. Nu Vaknar naturen
2. Rosens sång
3. Maskrosens entré
4. Så kan det gå

musiken var av Hans Christian Lumbye
Minns du den?

Mangold använde jag ungefär som spenat; som stuvning, i gratänger eller lådor, men jag gjorde aldrig mangoldsoppa. Stjälkarna gick att använda som surrugat för sparris. Bäst av allt: barnen gillade mangold.