torsdag 23 april 2009

Bokbranschen IGEN

Bra ledare i Svensk Bokhandel, tyckte jag. Akademibokhandeln ska alltså göras om, om jag minns rätt sparkas en hel del personal och sortimentet blir smalare. En hel del journalister röt och gormade om Akademibokhandelns ansvar, men Winkler ställer sig kallsinnig till det.

Och det stämmer nog med det man ser i bokbranschen i stort, för någon tid sen hamnade jag i en diskussion om litteraturstödet. Någon påstod att de stora förlagen söker stöd också för storsäljande titlar - och får det. Någon annan påpekade att förr i tiden fanns det någon sorts hederskodex som gjorde att de inte gjorde så.

Möjligt och troligt att även stora boklådor förändrar sin syn på vad deras uppgift är, liksom förlagen. Den smala litteraturen, eller det jag helt enkelt kallar litteraturen, motas alltså bort ur hyllorna. Och kulturjournalisterna blir arga på bokhandeln, dock mer sällan på förlagen, men det beror kanske på att den "omoralen" är mindre välkänd.

Och det stämmer ju exakt med vad vi ser i samhället i övrigt, det är liksom ingens uppgift att vara/handla moraliskt acceptabelt på egen hand längre, det är alltid någon annans ansvar att hindra övertrampen.
Bara det att Sverige aldrig har fungerat så! Sverige har fungerat med konsensus, med överenskommelser utan stöd i reglering och lagstiftning. Sverige fungerar i stort sett fortfarande så, man stiftar lagar som, om de inte följs, inte ger några påföljder för dem som inte följer dem. Exempel: den nya språklagen.
Och nu tar alltså inte längre företag som ser det som sin främsta uppgift att gå med vinst något ansvar än för just det. Vinsten.

Sverige har även fungerat med någon sorts Saltsjöbadsmodell också för bokbranschen, de stora förlagen slutade sälja så mycket böcker så att författarna kunde leva på sitt skrivande, då kom det ekonomiska uppsvinget och fördelningspolitiken till pass. Man la över det ekonomiska ansvaret för författarna på staten. Litteraturstöd, författarfond etc. Och den kulturpolitik vi fortfarande har idag kom till stånd.

Branschen tar nu en ännu mindre del av ansvaret. Kommer staten ta över ett större då? Knappast, och hur skulle det gå till i praktiken för den delen?
Och kan man verkligen kräva just ansvarstagande för annat än vinst av ett företag som är där för att ge vinst?
Jojo, egentligen borde man väl kunna det, men det beror på vad företagen själva ser som sin uppgift.
Vad gäller böcker är jag rätt säker på att kvalitetslitteraturen kommer att marginaliseras ytterligare, inte bara av bokhandeln, utan också av förlagen.

Men jag tror inte att den kommer att försvinna för det.

Inga kommentarer: