söndag 6 juni 2010

6 juni

Via twittertips (niklasorrenius) hittade jag den här gamla Nationaldagsartikeln. Är den inte lysande?
Man vill ju gärna se det där monumentet i 1:1, tycker jag. Och så tycker jag nog att de sumpat en del grejer i det, som ärtsoppan, hemslöjden och tovningen, för att återgå till gårdagens funderingar. Och stamsångerna.
Och Björn von Sydow... Om det finns något som heter Björn von Sydow-kramare så är jag en sån nu:

"Björn von Sydows nationalism handlar om 'den trygga nationella identitet som man har när man bor i en mycket gammal stat'. Han ger några nyckelord: naturen, öppet samhälle, empati, omsorg."

Skulle man inte kunna skissa på en ny icke-nationalsång utifrån det (nota bene, Du gamla är inte nationalsång, vill jag minnas, den är som allt annat svenskt, mer en sorts sedvana, eller tolkning, typ) och få den att låta som om den handlade om en vårdcentral?

Bäst var väl Rojas. Mer vaktparader åt folket. Vill betona att jag i såna fall vill ha tanks också. Många slamrande tanks. Det har man här, nämligen. Och hälften av tanksen åker efter defileringen (antingen de som svänger höger eller de som svänger vänster framför tribunen, eller vad det kan heta) förbi nere hos oss på boulevarden. De låter så att man blir rädd, vilket antagligen är meningen. Inte stannar de för rött ljus heller. Vi tror att de har bråttom hem att käka lunch.

Ja, kära nån. Slaget om att fylla nationaldagen med innehåll har bara börjat. Fast det var 2005. Nu kanske den fått ett innehåll? Själv kommer jag, om jag har tid, dricka ett glas på Svenska Klubben. Där får vi sjunga hymnen till en svensk vårdcentral och bli lulliga i godan ro medan sommarkvällen faller som en sorts ludd över stan.

3 kommentarer:

FåtöljStrategen sa...

Självklart så borde man ändra tillbaka namnet till Svenska flaggans dag.

Den verkliga nationaldagen i Sverige är ju såklart midsommarafton.
.

Jacob C sa...

Midsommarafton är fin en folklig tradition och för de flesta en mycket viktigare dag.

Men jag tycker ändå att det är vettigt att ha 6 juni som nationaldag. Datumet har kopplingar till både Gustav Vasa och till de moderna grundlagarna från 1809 och sedan 1975. Jag tror att det är en bra idé att på något vis manifestera den politiska process som lett fram till dagens Sverige.

Nu är dagen helgdag. Bra tycker jag, som komplement till de många religiösa och den socialistiska 1 maj. Men sedan kan väl var och en fira som den vill - eller inte. Själv har jag suttit ute i försommarsolen med en termos kaffe och rättat tentor. Det är ju verkligen inte så att alla gör något särskilt varje röd dag i almanackan, och jag tror inte att det behöver vara märkligare än så.

Karin S sa...

Ni verkar överens om midsommarafton och jag är nog benägen att hålla med där. Så lite konstruerad är väl den här helgdagen då. Kanske.