onsdag 11 augusti 2010

Eftersom

jag håller med Helena har jag efter moget övervägande sagt upp mitt twitterkonto. Samt städat lite på facebook.
Bloggen här behåller jag, i alla fall tills vidare.

Jo, bara en grej till. Igår flög jag och läste då DN. En rätt fin kolumn handlade om det svenska sommarlovet. Jag håller i stort sett med Jenny Jewert om att ett långt sommarlov har sina poänger. Men, det som gör att jag inte riktigt står ut med varken henne eller svensk press är att hon uppenbarligen tror att detta är unikt för Sverige.
Som så mycket annat svenskar tror är unikt för Sverige.
Nej, Jenny, även i ett jordbruksland som Frankrike har barnen två hela månaders lov på sommaren. Juli och augusti, även det en kvarleva. För inte så länge sen var detta lov ännu längre.
Och tro det eller ej, Jenny, även här finns samma problem att få ihop föräldrarnas semestrar med barnens lov, som utöver sommarlovet är: två veckor vid jul, två veckor på våren liksom i februari, liksom tio dagar på hösten.

Men oroa dig inte, barnen har långa långa skoldagar, så de hinner lära sig något mellan varven.

Nu ska jag inte läsa en svensk tidning på tre veckor, och heller inte blogga. Hörs senare.

6 kommentarer:

FåtäljStrategen sa...

En annan sak som de inte verkar ha klart för sig är att Sverige inte alls är ensamma om att ha en viss semesterperiod under sommarendå många väljer att ta ut sin ledighet.

Att många fransoser har augusti som semestermånad har man absolut ingen "aaniing" om.

40 mils köer i semestertrafiken är även det okända fakta.

http://www.lemonde.fr/societe/article/2010/08/07/plus-de-400-km-de-bouchons-sur-les-routes-de-france_1396696_3224.html
.

Karin S sa...

Fåtöljstrateg,
Jag kan bara hålla med. Det finns en hel del luckor...

Helena von Hofsten sa...

Du städar snabbare än jag, som just ristat dagens runa på fejan.

Laura sa...

Ja, vi hörs!

Charlie Truck sa...

Jo, jag tänker också så om sådana här krönikor men tor att det är en typisk emmigrantreaktion. Varför skulle det vara intressant för någon annan hur andra länder semestrar/har sommarlov/sitter i bilkö? I USA tex har de samma långa lov som i Europa men färäldrarna har generellt bara 2 veckors semester per år, där kan man tala om pussel! Nyheterna och artiklarna här i FR består till 90 procent av inhemska specificiteter, man bryr sig knappast om hur vardagen ser ut utanför hexagonen vilket irriterar mig, men knappast en fransman.

Vad gäller din första kommentar Karin känns det som något dom kommer och går, behovet av att centrera sig. Jag har varit rätt bortkopplad i flera månader och funderar mycket över fortsättningen. Jag förstår så väl dina val!

Karin S sa...

Charlie,
håller med dig. Det franska nyhetsflödet är lika ointressant och navelskådande, och få är de studier som fantiKt jämför samma sak men i olika länder!
Dessutom brukar de rapporteras rätt selektivt.

I vår position blir man mest irriterad - på det mesta.