söndag 10 oktober 2010

Allmänbildning

Med tanke på de diskussioner om bibelcitat som uppstått t ex här här och här, kan jag tala om att mina barn får grundläggande utbildning i frågan.

Idag började den minste i skaran i cathéchisme (som jag tror det stavas) och det var en början med bravur. Evangeliet var en bit ur Lukas då Jesus botar tio leprasjuka - bara sådär.
Barnen deltog genom att vara leprasjuka. Det innebar att alla barn som inte hade en bit text eller något annat att läsa fick händerna lindade med hushållspapper (och tejp), då de tio sjuka (i texten) ställde sig vid byns gräns traskade de upp med sina omlindade händer mot altaret. Prästen skickade iväg dem och en (samarit) återvände sen och tackade - de blev alla friska, som väntat var, eftersom det här handlar om mirakel.
Som engagerad mor hade jag innan mässans början tejpat och bandagerat och beklagat att vi inte kunde göra mumier av dem.
I alla fall, sen bar de fram ljus och sen gick de ut bland deltagarna och skakade hand vid Kristi fred.

I slutet kom tre lite större killar fram och sa att de var med i Jesusklubben och att de sålde kakor utanför kyrkan sen. Jaha, sa prästen, varför gör ni det då?
För att få pengar, sa de.
Vi fick aldrig höra vad de pengarna skulle gå till.

Om jag köpte några kakor? Självklart. Det hela handlar om förtroende, som bekant.
Och jag stöder Jesusklubben.


UPPDATERING: Det slog mig igår kväll, den riktiga termen bör väl vara spetälsk?

2 kommentarer:

Bengt O. sa...

Underbart! Men -om du ursäktar litet blasfemi- det får mig också att tänka på en scen ur "The Life of Brian" där en botad leprasjuk var ganska sur eftersom han därigenom förlorat sitt levebröd, dvs. allmosor från medkännande människor.

Ang.hur "Jesusklubben" använder sina pengar så kommer jag ihåg något jag skrev för åtskilliga år sedan. I min barndom vandrade barn mellan gårdarna, utklädda till "heliga tre konungar" och den svartsminkade Judas, sjöng och samlade in pengar. Som tack och farväl ropade man i talkör:

"Haven tack, haven tack för dena redeliga skänk

denna skänk den skall hamna på handlarens bänk

haven tack, haven tack, haven tack och god natt "


Ett välgörande ändamål så gott som något.

Karin S sa...

Bengt O,
Ja, hela den här grejen var en hårsmån från att bli HELT ABSURD, vilket roade mig mycket.

Din barndom är en riktig Astrid Lindgren-story, du borde skriva ned den!