fredag 8 april 2011

Platanernas tur



 

20 kommentarer:

Inre exil sa...

Får man slå sig ner, eller slå följe med dig en bit bort? Så sjuk är jag inte att jag behöver avstå från det.

JCB sa...

Magnifique, den här bilden överträffar nästan vyerna från Taganrog.

Karin S sa...

Thomas,
Självklart! Och så småningom kan vi slå följe till Gunnar.

JCB,
Näe, det tycker inte jag. Men det är en flott allé. Jardin des Plantes, som är en fin park. Eller, det är inte en park, det är en trädgård, en botanisk trädgård.
Ses!

Gabrielle Björnstrand sa...

Ja, vad skönt. Grusgångarna nästa så rosa som Monet kunde målat dem (fast inte riktigt).
Här var det 25 sekundmeter igår. Innesittarstorm för en gammal seglare.

Gabrielle Björnstrand sa...

Äsch, det blev ju fel länk, här är den avsedda.
http://robertasettels.com/

Karin S sa...

Mmm, för att få rosa sand måste man nog vänta till aftonen. Men då kan det nog gå. Fast jag kan inte gå och kolla ikväll eftersom jag ska till Gunnar.

Sandalerna, 11N-B är det jag menar. Kanske kan köpa dem på postorder nästa gång. Tack!

Anna Brodow Inzaina sa...

Åh, vilket fin bild! Där skulle jag också vilja promenera!

Gabrielle RW sa...

Jag tycker om plataner. Dom har så ljust lövverk efter vad jag minns - och ljusa stammar också. Som flagnar och har sig.
Kanske jag tycker om träd på p? För jag tycker om pinjer också. Och poinciana. Inga såna p-träd finns i den här delen av världen.

Lars sa...

Min kärlek till plataner är strikt platanisk. Där jag bor finns tyvärr inte detta vackra träd.

Agneta sa...

Plataner har vi i Lund. Bilderna här visar dock inte när de är i sitt esse. Sidan berättar lite om de numera sjuttioåriga träden på Clemenstorget.

På denna bild från 1975 grönskar platanerna.

Karin S sa...

Tack för era kommentarer! Funderar på att hålla lite koll på den här allén i Jardin des Plantes, det är en bra liten runda för deff, och det intresserar mig att se hur den utvecklas, allén.

Extra tack till Agneta för plataner i snö, det ser lite knäppt ut. Jag förknippar dem annars med södern mer än Paris. Alla de där sydfranska småstäderna har plataner. Överallt.

Malou sa...

Hur gamla kan de träden vara? Måhända har jag svärmat under dem i min ungdom.. ;-)

Bengt O. sa...

Plataner associerar jag automatiskt med en förgången tids varma båtutflykter till ett värdshus vid Lac Leman där man satt i platanernas skugga och åt friterade abborrfiléer. Jag vet inte om man får lägga upp bilder i kommentarerna eller ur man gör det så jag lade upp en liten sida hos mig där ni kan se hur det ser ut i ett Googleperspektiv.

Plataner.

Magnus sa...

Mmm, plataner är ståtliga träd - och vi har dem här också. Den här bilden från Lund är förvisso från 1975 men torget är sig hyfsat likt än idag - utom att det är en nästan konstant karavan av bussar och bilar längs den sida som inte syns här. Och en himla massa cykelställ åt det hållet också.

http://www.vressel.se/omkring/lund/1975/w2041356.jpg

Magnus sa...

Ser nu att Agneta redan hade postat samma bild. Great minds think alike! Vart fjärde år drar karnevalståget förbi på gatan i fonden.

Karin S sa...

Att ni är så pigga på plataner!?

Malou,
Jag tror att de är rätt så gamla, nu kollade jag inte just på DET, men generellt byter du ut träd vartefter här, så några måste åtminstone vara riktigt gamla. Alltså din ungdom passerar ledigt under dem.

Bengt,
Man får göra precis som man vill, nu ska jag klicka på din länk. Låter trevligt det där med abborrfilén.

Magnus,
Tack för fler plataner, även om de är samma!

Karin S sa...

Bengt, det var en skum bild.

JCB sa...

Agneta och Magnus,

Tack för Clemenstorgets plataner.
Symboliskt nog fick Lund (och kanske även andra svenska städer) problem med det gamla trädbeståndet under andra världskriget. Ståtliga kastanjer, meriterade almar - allt ruttnade bort eller dukade under för mystiska sjukdomar.
Den sen länge insomnade Lunds Dagblad rapporterar ingående om detta, särskilt (om jag minns rätt) under våren 1943... Platanerna på Clemenstorget var ett försök med en motståndskraftigare stam.

Agneta sa...

JCB -> För bara några år sedan drabbades hela Lund av almsjuka och stans stora bestånd av almar fick sågas ned. Många riktigt ålderstigna. Vår närmaste busshållplats ligger vid en gata som hade en drygt 40-årig almallé. En dag då jag skulle ta bussen var samtliga träd nedsågade och så långt ögat kunde nå vindlade sig en stubballé utmed gatan. En rätt märklig syn!

Efter almeländet så började äldre träd i stan falla omkull här och var och parkförvaltningen fick tillgripa ännu mer avverkning så vi skulle slippa få gamla jätteträd över oss.

Här en björk som föll vid Karl XI gatan i fjol.

Agneta sa...

Att lundaträden hade det kämpigt under andra världskriget berodde troligen mer på de stränga vintrarna än på kriget. Tror jag.