måndag 19 mars 2012

Läget

Jag läser om Ponge. Dottern har i år igen en hel massa frågor på denne diktares verk. Eller ett av dem.
Och jag glömmer liksom bort att blogga. Jag har verkligen inget att berätta.
Valkampanjen tuffar på med sedvanliga smockor och subtiliteter, som vanligt en blandning av båda. Ström Melin i DN säger att sittande presidenten valfiskar i grumliga vatten. Möjligt.
Men det där med att klanka på honom för att han vill ha större solidaritet inom Europa vad gäller stora inköp tycker jag inte håller. Så länge Sverige väljer att stå utanför Euron (föj att svenskana ska vaja tjygga, som Annie Lööf så fint uttjyckej saken) så tycker inte jag att man kan anklaga andra för protektionism.
För fem öre.
Nä, han vill inte ha mer illegal invandring. I Frankrike har man ju sedan mycket längre än i Sverige oklart hur många men många papperslösa. De bor jobbar och lever här sen många år tillbaka. Barnen går i skolan (märks vid skolresor, då är det alltid någon som inte kan följa med eftersom han/hon inte har papprena i ordning), det är lättare att vara papperslös i här än i Sverige. Och då och då kräver vänstern att de papperslösa ska få papper. Utan prövning.
Däremot säger han ju faktiskt inte stopp till legal invandring, so far.
Och ja, han gör affär av burka-förbud, särskild skolmat och särskilda badtider.
Men han försvarar också, och i och med det, republikens värden, som de kallar det här.

Och om en stund åker han till den judiska skola i södra Frankrike där tre barn och en lärare skjutits ihjäl idag på morgonen.

En sak är i alla fall jag säker på, de kommer att ta den salaud som gjorde det. Det gör man nämligen här.

Hej,

6 kommentarer:

Bodil Z sa...

ag undrar en sak - har visst inte följt med ordentligt på sistone, för mycket Trieste, Ozalj och Ljubljana för att hinna med Annie Lööf - är AL ironisk när hon säger det där med "tjygga" eller är det du som skojar med hennes tönteri?

Petra Rhodin sa...

Får du lust så skriv gärna mer om franska presidentvalet! Här i Sverige har medierna snöat in på de amerikanska primärvalen och det gäller att läsa det finstilta i spalterna för att upptäcka att det pågår ett val i Frankrike också.

När jag ändå är i farten med önskemål: har du något tips på en bra fransk nyhetssajt?

Vad gäller Annie Lööf så är hon nog den svenska opportunismens okrönta drottning - inga principer bara kortsiktig beräkning: när euron tycktes bra skulle Sverige med, när det skakar skall Sverige inte med. Och det är ju trevligt att sitta med vid bordet och göra sin röst hörd, så länge man slipper bry sig om vad som beslutas.

Bengt O. sa...

Annie är den perfekta floskelmaskinen. Hennes yttranden kunde komma från nästan vilket parti som helst. Någon handlingsplan har vi inte sett.

Anonym sa...

Tack för en liten rapport ang det franska presidentvalet direkt från Paris, Karin! Gärna mera av sånt. Jag tycker ungefär som Petra ovan, man skriver inte mycket om det här. Och Annie Lööf? Ja, hon har precis lovat 2000 RIT-jobb till ungdomar, alltid något...

Karin S sa...

Bodil Z,
Det är jag som hörde henne säga alltsammans på radio någon gång, hon tillhör de där som skorrar genom att säga j istället för r. Åsikterna är helt klart hennes.

Petra,
Alla de stora tidningarna har rätt bra nätversioner, även om det är mer reklam än på svenska motsvarigheter och de är också mindre generösa... allt läggs inte ut hur som helst. Samma sak med veckotidningarna, le Point, l'Express. Man måste nog följa lite mer sammanhängande för att få ut något av det. Sen finns ju franska tevekanaler via kabel, min mamma tittar numera nästan dagligen på franska nyheter, mer än jag gör. Grejen är väl att det tar tid.
Om jag bodde i Sverige tror jag att jag skulle kosta på mig en prenumeration på en av veckotidningarna faktiskt.

Bengt O,
Jag tänkte på dig när jag skrev det här, hon är verkligen inget vidare. Och jag vet att du tycker det.

Eva,
Mmm, jag ska försöka. Just nu toppas ju nyheterna fortfarande av terrordåden i Toulouse, Sarko har avbrutit sitt kampanjande åtminstone fram till i morgon och högsta terrorberedskap är på. Det innebär en hel del i vardagen, var med om det ett tag här när barnen var små.

Wu sa...

På SVT nyss kallade Bim Clinell den salaud du talar om för "pojke" och att "pojkens mamma" ville att han skulle ge upp...