torsdag 3 januari 2013

Teveprogram om böcker



För er som diskuterar om det är bra eller inte med en programledare för ett bokprogram som, okynnigt, gissar jag, slänger ur sig att hon inte läst Selma Lagerlöf. Tihi, liksom.
Det här you-tube klippet från den franska kanalen Senat innehåller en lång intervju med Houellebecq om hans då nya bok Kartan och territoriet. Samt annat.
Programmet, Bibliothèque Médicis, fortsätter, man kan se rubbet här.

I mina ögon är diskussionen absurd. All heder åt Bernur som försöker sätta ned foten. Men det ni borde göra är väl snarare att kräva ett kvalificerat program om litteratur?

11 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Hallå La Patrie - det finns fina litteraturprogram i svensk TV också: Men det är i regel just en lång intervju med en enskild författare. Lite som den jag själv lagt in om Pia Tafdrup, på björnstrand backwater.

De här gruppiga programmen Babel med föregångare, är det som ofta blir pop-corn.

Men: Filmen om Mo Yan var fin till exempel. Har du sett den på fransk TV, än?

Nu ska jag kolla din länk, efter middan.

Karin S sa...

Då tar vi diskussionen då.

Gabrielle Björnstrand sa...

Ja, det jag fattar är att det är en lång och allvarsam intervju. Bra.
Men tyvärr var synkningen mellan bild och ljud obefintlig på yuo-tube-klippet. Bättre för den intresserade att bara lyssna.

Bernur sa...

Mm, jag tycker också att det är en absurd diskussion, en ovärdig & onödig diskussion. Det har alltså blivit "elitistisk" att tycka att man ska ha läst Selma Lagerlöf & Hjalmar Söderberg?

Karin S sa...

Gabi,
Dåligt synkat ljud, det stämmer. Kollar man på sidan med streamade program så slipper man den grejen, men de går liksom inte att bädda in i ett blogginlägg.

Vad jag ville komma till är att det går att göra seriösa regelbundet återkommande teveprogram om litteratur. De kan även vara varierade, blanda intervjuer med diskussioner etc, som det här programmet gör.
Mer än så var det egentligen inte.

Att det då och då görs a n d r a och bättre teveprogram om litteratur även i Sverige får vi väl bara hoppas. Men det är en annan diskussion.

Gabrielle Björnstrand sa...

Men jag är inte så säker, bara för att det var långt och grundligt, att det var en bra intervju. Tyckte inte att intervjuaren fick H. att öppna sig. Fanns som en tunn glasvägg mellan dem hela tiden.

Babel har jag retat mig på så många gånger att någon annan gärna får ta över tampen. Ingen diskussion.

Returnerar med den här: http://www.svtplay.se/klipp/900569/portratt-av-litteraturpristagaren-mo-yan

Karin S sa...

Bernur,
Möjligt att det är så illa, jag har ingen koll på helheten. Dock har jag förstått att Selma Lagerlöf inte läses så väldigt mycket i svensk skola. Hjalmar Söderberg är jag mindre säker på.
Det absurda i den här diskussionen är att m i n a franska barn har varit tvungna att läsa Nils Holgersson, båda två. I högstadiet. Glada var de inte och jag vet inte om de läste hela, men läsa skulle det.
Så i Frankrike är det inte en elitistisk åsikt att barn ska ha läst Nils Holgersson.

Så jag tycker nog att du kan stå på dig.

Karin S sa...

Gabi,
Kolla lite fler intervjuer med H eller ännu hellre lite fler sändningar av det här programmet. Innan du uttalar dig om det. Bitte.

Gabrielle Björnstrand sa...

Jag uttalar mig om det jag såg, utifrån min egen reaktion på just den här intervjun. Som sagt så gjort.

Magnus Pettersson Ängsal sa...

MH är i och för sig inte en person som öppnar sig i onödan.

--

Det här med litteraturprogrammen (som jag sällan orkar se) har del i en trend, där böcker och författare - som konsumtionsvaror och personer - givetvis är viktigare än litteratur. Häromveckan ögnade jag DN Kulturs Boklördag (namnet säger väl det mesta): på nio sidor, har jag för mig, fanns en regelrätt litteraturrecension (eller om det var två) att läsa, resten var topplistor, "tips", författarintervjuer, uppdragna bilder.

Gabrielle Björnstrand sa...

Det stämmer säkert; att Michel H. är svårintervjuad. Så att - vi lämnar det.