onsdag 18 juni 2008

FRA igen

Martin Jönsson säger det så bra. Lite bättre än jag själv hade gjort.
Men det handlar förstås om bloggsosfären igen, bloggosfären som den här gången faktiskt påverkar. Och inte bara Maria Schottenius (som senast) utan Sveriges Riksdag.
Frågan om FRA-lagen har skjutits upp. Den verkar nyanseras, om än inte stoppas. Personligen är jag för ett fortsatt ifrågasättande av hela grundtanken. Inte att man petar i detaljer.
MEN, ett steg i rätt riktning har alltså tagits.
Och det är inte "gammelmedia" som drivit detta, utan bloggare. Mötespunkten har, som Jönsson skriver, varit portalen knuff.se.
Det är en revolution.
Till bloggosfärens stötande och blötande av denna fråga kommer minst två facebook-grupper med (igår) ca 10.000 medlemmar var. Kanske finns där fler.
Och till saken hör ju också att fler och fler seriösa och kunniga bloggare finns där ute, på nätet. Liksom fler och fler (unga) politiker bloggar.
Man kan fråga sig vart detta leder.
Det visar ju ändå en avgrund mellan riksdagsmän och (drivande krafter i) folket.
Det visar på den klyfta som många bloggare talar om, både från höger och från vänster, som vidgas mellan en styrande politiker-"elit" och vad folk verkligen tycker.
Det finns många frågor på den dagordningen. Att sd för någon tid sen i opinionsundersökningar verkade få en plats i Riksdagen är ett annat tecken. (Om än mer oroande.)

Jag tycker att det är glädjande. Jag blir upprymd av ett folk som inte nöjer sig med bröd och underhållning. Jag blir glad av att läsa om uppsagda prenumerationer av DN och annan press eftersom folket (liksom i vidare bemärkelse) inte bara vill ha uppslag efter uppslag om Hollywood-filmer, mat och TT-annonser.
Människor vill läsa, förstå, ha djupare analyser. Människor vill kunna lita på media och politiker.
Och det kan de alltså inte, och de börjar begripa det.
MEN då finns andra seriösa aktörer att tillgå. Bloggarna.

De som säger att detta inte är viktigt - har inte förstått någonting alls.

Politiker går tydligen att påverka. Inte så konstigt egentligen. Alla människor går att påverka. Stelaste klossen i det här sammanhanget är, vad det verkar, gammelmedia. De som alltid varit politikernas megafoner. Och ju starkare ställning ett gammelmedium (kul ord!) haft, desto större verkar fallet bli. DN är ju på fallrepet nu. Särskilt kulturchefen.
Än har inte kritiken på samma sätt nått in i stv. Men, om jag får gissa, så kommer den. Och det rätt snart.
Det finns en lyssnande, kommenterande och kritisk skara här ute. En som inte längre är stum.
Med bara några knapptryckningar kan man manifestera sig. På facebook, i olika nätverk burna i etern.
Jag tror bara att vi sett början på detta.

Inga kommentarer: