fredag 10 oktober 2008

Branschen

Svensk Bokhandel har en intressant artikel om Le Clézios svenska "förlagsbyte". De skriver att Le Clézio gavs ut av ett förlag som så småningom köptes upp av Norstedts. Men när Le Clézios förläggare slutade gav de ut en bok till och sen la de av.
Vidare tror de att det här är något vi kommer få se mer av, de små förlagen är de som har nobelprisen på sin utgivning, de små förlagen är de som ger ut litteratur, helt enkelt.

Intressanta är också kommentarerna, någon skriver först Skäms Norstedts! som bara släpper ett författarskap sådär. Och bravo Grate som tagit upp det på nytt!
Varpå någon från Norstedts svarar (som om de hade gjort något lysande?) jamen, vi gav ju faktiskt ut honom i trettio år! Ära den som äras bör!
Men hallå, som man säger idag.
Är det att satsa på ett författarskap?
Jag tycker att det är precis motsatsen, jag.
Visserligen är det inte så konstigt att Norstedts har kvar rättigheterna till de böcker de gett ut, för såna rättigheter är assvåra att lösa, det krävs i regel att någon köper dem, och det hade väl inte lilla Grate förlag möjligheter att göra, kanske inte lust heller.
Men att förlag ligger på rättigheter utan att göra mycket av dem är ingen nyhet direkt. Samtidigt som det är på gott och ont, antar jag.

Själv tror jag som Svensk Bokhandel, de små kvalitetsförlagen kommer vara kulturbärande och ansvarstagande i än större utsträckning i framtiden. Just därför är jag positiv till att produktionsstödet ska bli enklare att få för små och medelstora förlag, något kulturutredningen var inne på, om jag fattade det hela rätt.
De stora förlagen behöver väl knappast statligt stöd för att ge ut svenska mainstreamböcker.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så vitt jag vet är rättigheter tidsbegränsade och går ut efter ett par år. Norstedts måste ha skaffat sig rättigheterna igen. Skulle vara intressant att veta hur det gick till. Och när. /Håkan

Karin S sa...

I princip är det som du säger, MEN, för att rättigheterna ska vara förverkade så måste författaren eller hans agent säga upp avtalet enligt en viss procedur. (Det måste även svenska författare, böckerna ska vara verkligen slut och författaren ska meddelas och reagera på det.)
GÖR inte den utländske författarens agent det så blir rättigheterna kvar och så kvickt förlaget lyfter ett finger för att använda dem igen så börjar alltsammans om igen.
Det är inte som vanliga avtal, om jag fattat det hela rätt.

Så min gissning är att ingen orkat säga upp avtalet mellan Le Clézios agent och Norstedts. I såna fall gäller det än.