tisdag 21 oktober 2008

Korstågspuckot

till BodilSnodil

är naturligtvis, i dagens läge, en helt sekulariserad varelse, det kommer man inte ifrån. Hon är en produkt av Välfärdssverige, släkt med vinalkoholisten, möjligen tillhör hon denna skara, men än så länge lyckas hon dölja det. Hon har förstås även beröringspunkter med postkolonialisten, men hon är mer fanatisk. Mycket mer fanatisk.
Det är lätt att hamna i ett religiöst språk när man vill tala om Korstågspuckot. Säg så här: OM Korstågspuckot hade levat på trehundratalet så kan man ge sig fan på att hon hade dunsat in på Kyrkomötet i Nicea, gärna med en liten bag full av böcker. Hon hade presenterat sig (det gör hon alltid, med alla för- och efternamn, hon har väl en uppfostran för Guds skull!?) och sagt Hej killar, jag har en liten grej jag tycker ni ska få med här. Jag har gjort den själv och den heter Bibeln- för- dig- som- tycker- att- läsa- är- svårt. (Hon skriver gärna den sortens svenska, med lite diffusa fel inbyggda.)
Eftersom Korstågspuckot är mycket energiskt och gör halsbrytande saker så hade det antagligen dröjt en stund innan kyrkomötet hade fått ut henne. Under den tiden hade de fått höra mycket: Jaja, jag vet, ni killar håller er på en nivå som de flesta inte fattar, men jag gör det och jag har översatt den här grejen för att vanliga människor ska begripa!
Till slut hade kanske en av "killarna" tittat på boken (jag vet, boktryckarkonsten kom tusen år senare, men gör en ansträngning, kära läsare!), bläddrat och sagt: Jaha, men vad har hänt med den obefläckade avelsen? Bara som exempel, alltså.
Jaaa, den obefläckade avelsen, säger Korstågspuckot något brydd. Jamen, den fattar du väl att den kan man inte ta med!
Vadå, inte ta med. Den är helt central för den här religionen.
Den är för svår.
För svår?! Driver du med mig, och Helig Ande då? Är den också för svår? säger "killen" och ler vid det här laget spydigt.
Jaa, säger Korstågspuckot allvarligt, den klarar folk inte riktigt av.
Jösses, stönar prelaten. Ta ut henne! Hon far med irrläror!
Och så blir Korstågspuckot utkastad, under ljudliga protester förstås.
Ni kommer få se, ropar hon. Jag kommer få rätt, Den obefläckade avelsen kommer att försvinna, liksom Helig Ande och alla jävla skäggiga patriarker också!
Jag kommer vinna!

Och det kan man ju på sätt och vis säga att hon gjorde också. Idag orkar vi inte kasta ut Korstågspuckot. Hon får hållas med sina litanior. Vi låter henne tala till punkt, svarar Yxskaft och pratar med grannen på andra sidan. Vi ids inte säga emot.

Men, betänk, att det är på detta vis vi hamnat i den situation vi nu befinner oss i.

13 kommentarer:

Bodil Z sa...

Tack,
jag ska be att få gratulera oss till en gemensam ordskapelse.

Sn....

L. sa...

Intressant att du kategoriserar inlägget som Projekt Göran. Av någon konstig anledning kommer jag att tänka på ett helt annat vanligt svenskt manligt förnamn. Det börjar på B.

Egentligen har jag slutat kommentera på bloggar. Men jag kunde inte låta bli. Kategoriserar kommentaren som Yxskaft...

Karin S sa...

Bodil, ja, vi tackar?

L,
Bengt?
Projekt Göran är en skara jag ännu inte känner till fullo. Det kan nog bli fler där. Har du några förslag?

Bengt O. sa...

Hmmm. "Bengt?" Ja inte jag i alla fall. Jag är ingen Arn men möjligen riddare av den Sorgliga Skepnaden.

Gissar att I tänkte på "Ursus" om jag säger så.

Karin S sa...

Bengt,
Nej, inte du, men det här blir skummare och skummare.
Ursus?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ursus

Björn sa...

Ursus! Björn! Är det då jag som är korstågspuckot?

Karin S sa...

Björn, det kan inte vara du, men det är nog någon som heter Björn, enligt L alltså. Jag tänkte på någon helt annan, men det spelar ingen roll.

Projekt Björn, för mig stämmer det inte med själva projektet, poängen var ju att det fanns så många Göran. Hägg och Syrén, Persson och Tunström, Rosenberg och Greider. Det finns hur många som helst, men i och för sig, alla är inte korstågspuckon.

L. sa...

Naturligtvis var det en skum kommentar. Jo, namnet jag tänkte på var Björn, men inte heller jag tänkte att det var han som var "korstågspuckot". Och hjälp, nu håller visst JAG på att bli ett.

Karin S sa...

L,
Jepp, vi har nog alla ett korstågspucko inom oss, man känner av det när man börjar tala högre och högre med någon man tycker är dum.

Men varför skulle projektet heta Björn?

Jorun sa...

Och du som ser så snäll ut...

;-)

Karin S sa...

Det här blir mer och mer förvirrat, ser jag eller k-puckot snäll ut?

Charlie Truck sa...

Som man ropar får man svar, tänkte jag skriva men det lät så spydigt.

Och nu skrev jag det iallafall men med en inbyggd ursäkt/brasklapp. Riktigt korstågspuckat?

Karin S sa...

Charlie,
Jag var helt på det klara med att detta kunde sätta myror i huvudet på fler än mig.