onsdag 21 november 2012

21 november

Dagens rullning först: DANSANT

Hotdog och faludog på fb.
Bokköp.
Läst Patrick Modiano, Un pedigree, vilket betyder En stamtavla.
Självbiografi fram till myndighetsdagen, 21 år, vilket verkar sammanfalla med den litterära debuten (mitten på 60-talet).
Märkligt liv, märklig stamtavla.
Inget liv skulle man kunna säga, föräldrar som fick honom av en slump, båda flyktingar, mamman belgiska, pappan italiensk jude.
Ingen av de två vill ha sonen som snart skickas till olika internatskolor från vilka han rymmer. Föräldrarna skilda men bor kvar i samma hus.
En mängd existenser flimrar förbi, ingen får fäste.
Mamman skådespelerska, pappan oklar sysselsättning, först i svarta börs-affärer, sen affärer helt enkelt. Adresser i Paris, tåg, pengar, datum och år. Allt nedkokt till just siffror och bokstäver. Inga dofter, inga sinnen. Och själv säger han att det inte var något vidare liv, men han säger det indirekt. Inte rakt av.
Köpte en till, sen får det nog vara nog.
Tillbaka till Stendahl och det svåra 1800-talet. Jag menar, det är ju ganska krångligt redan i Sverige, där det inte ens var några krig. Här har vi både krig och revolutioner och fraktioner och grupper som jag inte vet namnet på.

Orka.

I förhållande till en annans liv. Så otroligt tryggt och beständigt och beskedligt och snällt allt var då jag växte upp. Och faktiskt, även om de inte tror det, samma sak för mina barn. So far.
Låt oss hoppas att det fortsätter så.

Imorgon sätta tillbaka handtagen, måla över missar med vitt, ta itu med hissdörren samt gå till frisören. Så bra. Nu slipper jag skriva i morgon om inget oförutsett inträffar, och det gör det ju sällan.
Hej.
2 kommentarer:

Anonym sa...

För mig är stendhalrejset hittills ett fiasko, för boken jag beställde var redan såld och antikvariatet hade glömt bort att uppdatera sin databas… Så jag har inte ens en bok av tjommen i fråga, än.

Men nu har jag beställt från ett annan boklåda, och hoppas att Rött och svart kommer snart.

Karin S sa...

Det är lite av fiasko här med, so far. Men vi ger inte upp! Jag har ju nånstans Rött och svart. Också. Kanske ska börja leta...