lördag 1 december 2012

1 december

Eftersom Gabi för lite sen nästan hade Einars As bok Frånfällen på sin tapet så länkar jag till min egen text om den. Det är en fantastisk bok. Läs den.

Och vi har för första gången på sjutton år inget kalenderljus. Ingen har märkt något än, men det känns lite tråkigt.
Kanske kan man göra ett själv?

Dagen har gått i tennisens tecken. Och i borrmaskinens. Försökte borra upp en grej men väggen var av betong, så jag fick sätta grejen på en annan vägg istället.
Vägg som vägg. Grej som grej.
Tant pis.

Rullning: TRADERA

Annars händer inte ett skvatt. Kallare luft, men fortfarande kan man gå utan handskar. Gatorna liksom ljusa ändå, husen tunga och portarna så gamla i den här stan. Oftast en mörk grön färg, typisk för Paris. Annars en guldockraton, träfärgad fast målad. Eller, möjligen, en mörk röd. Portar i andra färger är felmålade.
Och så ljuset ändå. Bara ljuset, sen ska jag inte tjata mer, också det i en blek ockraton, man kan läsa en roman på minsta lilla skruttgata i gatlyktans sken, man kan se Eiffeltornet stråla och gnistra som ett tomtebloss, man ser hela staden nedsänkt i ett bad av gyllene ljus.
Det gör att den känns torr också när den är fuktig.

För er som bor i Sverige och i svenska städer, jämför ett svart blött papper genomstunget på några få ställen med en nål med ungefär en gyllengul pannkaka så fattar ni ungefär vad jag menar.
Om ni inte bor på landet. Då går man ju ut i en svart säck. Men det tycker jag är ärligare och riktigare. Land ska vara land och stad ska vara stad.

Hej.

5 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Bra skrivet. (Fast just nu menar jag bara bloggen).
Men stad med nära till Stort Vackert Landskap på gångavstånd är nog bland de bästa. Utan all jämförelse - förstås. Paris har ju ändå en viss charm - ähum.

Portarna till exempel. Jag har också kommit på mig att titta på portar. Gjorde jag aldrig förr. Kan det vara nåt med ålderns rätt?

Karin S sa...

ähum, ähum.

Portar is da shit som unga människor säger. Med ålderns rätt, antar jag.
Finns fina portar i sthlm med, men det gäller att vara ute i dagsljus!

;)

Lo sa...

Ja, gud, ljuset i Paris i december. Gillar den staden närsomhelst, men såhärårs är min favorittid. Kylan, ljuset, kastanjerna.

Agneta sa...

I min stad byter man såväl gatljusen som bostadsområdenas park-, gång- och gårdsljus mot ständigt svagare och svagare lampor och själva ytterlamporna byts också till mindre varianter som lyser upp snävare och snävare område. Svagt dimljus eller kallt vitt ljus gör att man lätt blir dyster till sinnes.

Men just i kväll var det ljusfest i Lunds centrum vilket kan beskådas i en bildkavalkad här:
http://www.sydsvenskan.se/lund/lund-lyser-30-november/

Och tidigare på dagen inledde Kulturen juletiden.
http://www.sydsvenskan.se/lund/julen-har-kommit-i-lund/

Agneta sa...

Klickbara länkar:

Ljusfest

Kulturens julstart