torsdag 27 december 2012

27 december

Kommer knappt utanför dörren, håller liksom bara på här. Lagar mat och plockar, igår var jag i alla fall ute och köpte nya möbeltassar.
Så att vi inte sabbar golv och mattor. Äh, mattan, helt enkelt.
Och passade på att skaffa lite olika typer av polish.
Jag håller på att bli helt förfranskad. Polish är liksom inget jag visste fanns innan jag bodde i det här landet, men här är det som på 30-talet eller nåt. Man håller på och vaxar och polishar grejer till förbannelse.
Börjar ni tröttna på ämnet?

Jag har ju sagt att nu blir det heminredning. Det handlar inte bara om att köra ned ett antal tulpaner i en aalto-vas. Det handlar också om polish. Och fläckborttagning. Förmodligen om gardinupphängningar men det ger jag fasen i så länge.

Nu har det sista barnet dukat under för influensan. Han ligger tyst i sin säng hela dagarna, har datorn på magen och musen på madrassen liksom med rak arm ned längs högersidan. Hostar då och då.
De andra två har kvicknat till.

Vad jag tycker om julen ändå. Tänker (förstås) på hur det var när jag själv var liten och själva grunden lades. Det var tjockt med snö och vitt ute, men man var mest inne. Det var först i tonåren jag larvade ut på promenader.
Man fick egen aladin-ask och det mysiga var liksom att det var så lugnt.

Det enda jag verkligen saknar (men som vi införde i nu i jul) i det här landet, är versar. Nu var ju mamma och moster här så då skrev vi som kan rim. De andra satt där och var dåliga på att gissa.
Men maten struntar jag (konstigt nog?) i. Tycker att det är bättre mat här. Några grejer kan man ju se till att göra ändå, som glögg och pepparkakor. Den sjuke ville göra knäck men det missade vi, fast det kan vi ju göra när han blir frisk.
Granen är fylld med svenskt och tyskt hemslöjdsjox i halm och rött garn. Lite guld. Ingen plast, som man bestämde statligt i Sverige i Vackrare Vardagsvaras följd. Läste jag någonstans.
Tänk va, man tror att man är lite originell liksom, och så är det ett statligt påbud.
Flaggspel (eller vad det kan heta, flaggirlang, kanske) har jag inte sett på år och dag, om jag hittar flaggor ska jag köpa det. Jag är ju internationalist (tror jag).
Mässingsstjärna från indiska i den sneda toppen, svensk ljusimiterande julgransbelysning, inte sån där som glittrar och blinkar och som barnen sätter på högsta fart så att man blir stressad av att kolla på granen. Nä, svenskt och sävligt ska det va. Det tycker jag faktiskt.

Ingen julbock, det tror jag faktiskt också att vi ska ordna en till ett annat år.
Min farmor bytte till och med gardiner till jul. Det tål att tänkas på.

Hej.

7 kommentarer:

Gabrielle RW sa...

Oj vad du håller på och håller på! Blir riktigt impad. Här ligger heminredningen nere sen länge. Pysslar mest lite håglöst med olika pappershögar. Ligger efter med mycket eftersom jag varit bortrest (Australien) ett par veckor. Möbelpolish vet jag dock vad det är och har ett bord som säkert skulle må bra av sånt. Det där med att byta gardiner har förundrat mig. Jag kände nån som också bytte gardiner till påsken. Här hemma har vi faktiskt inga gardiner alls utom rull-dito. Vill ha in så mycket ljus det bara går.
Lycka till med dina heminredningssträvanden och God fortsättning!

Karin S sa...

Gabrielle,
Det blir väl så här ett tag när man flyttat, sen lugnar det ned sig. Hoppas jag, för jag gillar det egentligen inte, fast samtidigt gör jag väl det på sätt och vis. Men jag hoppas att det blir klart snart.

Tror det där med byta gardiner är en generationssak, numera byter man liksom inte gardiner, man byter badrum och kök istället. Tror jag.

God fortsättning till dig med!

annannan sa...

Jag kunde ha skrivit under på nästan alltihop. Fast _jag_ saknar sillsallad och Jansson. Å andra sidan blev mina pepparkakor fantastiska i år. Och jag kan ju laga sillsallad och Jansson när jag bunkrat upp tillräckligt mycket saknad.

Har du hittat någon polish som inte har en innehållsförteckning som förespår ond bråd död??

Karin S sa...

Nä, det brukar nog inte vara ätliga direkt de där polisharna, men ofta kan man väl köra ungefär med vax?

Agneta sa...

Är det golv eller möbler som ska fås att blänka? Minns från mitt Parisår i början av sextiotalet hur en kompis som hade studentrum på Cité Universitaire fick golven vaxade av någon som skötte studentrummens städning, sedan skulle man fara runt på golvet stående på några sorts tjocka filtade dukar och få golvet att glänsa.

Karin S sa...

Agneta,
Det är allt. Fast mest golven som är obehandlade, men jag undrar om jag inte ska fernissa dom ändå. Hålla på och vaxa verkar rätt jobbigt. Har två eller tre möbler som nog mår bra av polish men polishar inte så ofta där.
Min mamma säger att så gjorde man i hennes barndom också, gammal parkett på Folkungagatan i sthlm. Sen fernissade hennes mamma golven för hon blev trött på det där vaxandet.

Agneta sa...

Även jag är uppvuxen med bongolv och närmre tio år som småbarnsmamma så hade vi också slika golv. De tålde inte fukt, minsta våta droppe gjorde en vitaktig fläck på parketten. Efter att golven bestrukits med bonvax så körde vi en sådan här apparat över dem