torsdag 17 september 2009

Jag är visst inte svensk, nu igen

Det här är tydligen vad man ska blogga om just nu. Hägglunds utspel.
Jag känner inte riktigt igen mig i det Sverige han målar upp, men så bor jag inte i Sverige heller. Jag känner mig varken särskilt mästrad, heller inte direkt som någon "kulturradikal" som kollar ned på menigheten från hästryggen.
Frågan jag ställer mig blir istället: Måste man som intellektuell vara vänster i Sverige? Kan man inte få vara intellektuell och opålitligt borgerlig?

Det känns som om man antingen måste vara en murare/undersköterska med hushållskassa och allt det där eller en vänsterradikal kulturskribent för att vara svensk, typ.

Well, jag är varken det ena eller det andra.

Men så är jag väl inte svensk heller. Jag tycker att det saknas en intellektuell borgerlighet - ja. En nyanserad, reflekterande borgerlighet.

Nu lägger jag in en grej som gör att jag kanske måste filtrera kommentarerna igen. Hittade via Elfenbenstornet. Jag tyckte att det var kul.

8 kommentarer:

Bengt O. sa...

Ang videon: Det var på tiden! Få se nu om svenskarna tål att bli drivna med. Men troligen kommer man bara att ignorera det. Jag har inte sett denna video nämnas tidigare.

(In passing: Ingen som ser henne med det långa håret kan väl förbli antisemit?)

Karin S sa...

Nä, det har varit tyst om den?!

Men jag tänkte på det sen, det här är väl det absolut bästa sättet att bemöta alltsammans (med humor)?
Yttrandefrihet gäller ju liksom i alla demokratier...

Thomas Nydahl sa...

Primi- primi- primitivo flegmatik...
Ja Karin, det var faktiskt riktigt roligt. Första gången jag ser den. Får nog ta en titt till ikväll.

Klart vi är intesemiter.

Karin S sa...

Thomas,
Klart att vi inte är. Men jag har en viss förståelse för att det ur deras synpunkt kan te sig så. Och, som sagt, de har ju också yttrandefrihet!

Kolla du igen, den håller för flera tittar.

Karin S sa...

Vänta, jag läste fel. Intesemiter?

Thomas Nydahl sa...

Ja, du läste fel - och det var ju alldeles avsiktligt från min sida.
Intesemiter
och
Antisemiter
är inte samma sak. Men vem är semit och vem är det inte?
Ja, har man en utrikesminster som är fascist, och från Sovjettiden, så ser man t.ex. inte de verkliga judeförföljelserna, utan man griper efter ett halmstrå. Vem fan hade brytt sig - eller känt till - AB-artikeln om inte Lierbermann och Israels ambassadör börjat gasta? Har du sett Liebermann uttala sig om judeförföljelser i Ungern? Nej, för sådana uttalanden finns inte.
Antisemit eller Intesemit. Jag deltar gärna i alla sorters aktiviteter mot antisemitism. Men jag vägrar delta i rent riggade kampanjer.
Och ändå tyckte jag att tv-inslaget var roligt. Mycket roligt.

Karin S sa...

Thomas,
Semit och inte semit, jag kan bara hålla med dig, det är inte glasklart.

Som jag skrev till Bengt O, det här är ändå bästa sättet att bemöta saker - med humor.

Och utan att vilja ta ställning i den här frågan (Ungern som du tar upp och det låter ju hemskt) så kan jag fatta att Sverige ter sig underligt - utifrån. Det gör det härifrån också.

Wu sa...

Inte utan viss möda fann jag nyss filmklippet här. Efter ett utlandsbesök är jag åter hemma och garvar. Mycket skoj detta, Karin.

Brutalt på sitt sätt men kanske lite "med samma mynt", typ. I stället för "andra kinden till" igen... som det ju brukar krävas jämt.