lördag 27 november 2010

Lästips

Swartz i DN idag, (via katolskt fönster) måste läsas.
Det handlar om Tyskland i en klass för sig.

4 kommentarer:

Jelena sa...

Tack för tipset. Jag har under året haft ett allt starkare intryck av att det här landet (Tyskland) är väldigt starkt ekonomiskt och fortfarande ganska fredligt jämförelsevis. Och tyskarna som under 20 år har betalt för att stödja de gamla östtyska förbundsländerna, där folk verkligen varken kunnat ta irländskt låga företagsskatter eller grekiskt generösa skattemedel i anspråk, har ingen större lust att fortsätta med det i större europeisk skala. Kommer vi att se EU splittras?

Karin S sa...

Jelena, hej!

Ja, man kan undra. Kanske uppstår samma sorts gap som i andra länder apropå detta - ledarna ser poänger med fortsatt monetär union som inte folket ser. Missnöjespartier bildas, förresten de finns väl redan, de får ännu större stöd?

Läste en annan bloggare apropå ämnet som påpekade att hjälpen var finansiell(?) och framför allt ett lån, med andra ord, tyskarna kommer att få tillbaka sina pengar.
Men sånt vet man ju aldrig, kanske.

Det ska bli intressant att se, och på något vis är ju Tyskland rätt imponerande. Tycker jag.

Jelena sa...

Jo, det stämmer ju att det är lån eller om jag fattat rätt statsobligationer som ska lösas in om ett par år när förhoppningsvis (!) läget är normalt igen, varför man hoppas att låntagarna då har råd.

Jag tycker det är så intressant att man nu ett par år efter kraschen 2008 ser hur gatorna i många huvudstäder fylls med stenkastande och bilbrännande människor. Och missnöjespartierna växer. Det är så förutsägbart egentligen. Jag läste någonstans att EU-tjänstemännen, de som verkligen har makt bortom demokratiskt valda representanter, redan i skymundan skissar på en ny modell där EU-länder kommer att bindas samman i en gemensam europisk politik. Tänk dig vilket motstånd det finns. Det är nomenklaturan (rationell) mot folket (trögt och reaktionärt) enligt deras syn.
Jag skulle gärna läsa mer om vad som händer i rankrike nu! Fast jag vet att det är trist att blogga enligt plan!

Ha det!

Karin S sa...

Hm, Frankrike är sig snarast ganska likt. För stort budgetunderskott om jag förstått det rätt, men "stabiliserat".
En liten grupp var förbannad för en rätt modest pensionsreform som är alltför knapp för kommande utgifter.

Jag kan inte se annat än att Frankrike har en del av stålbadet framför sig fortfarande.
Men svårigheterna att genomföra det är gigantiska. Ungefär som vanligt alltså.