fredag 3 juni 2011

Länge leve Degeberga Scoutkår!

Ouf, det har varit le stress här på sista tiden. De älskvärda scouterna som i sommar ska till Kristianstad på world scout jamobree, kom för ett par veckor på att de nog måste ha någonstans att bo i Skåne i en knapp vecka innan det däringa jamboreet. Kunde inte vi ordna det?
Glups. Inte det lättaste. Här bor scouter i regel på någons egendom, det vill säga man tar kontakt med någon som har ett slott eller ett stort hus och frågar om man får tälta på deras mark i en vecka eller två. Man behöver tillgång till vatten och tillstånd att bygga eldbord, men resten ordnar man själv. De första dagarna av lägret ägnas sen åt att gräva muggar, bygga möbler och annat som scouter tycker om att göra. I slutet hjälper man till med något som tack för hjälpen. Hugger ved eller röjer en vind, typ.

Så icke i Sverige, har jag nu fattat. Det finns i och för sig slott i trakten av Kristianstad, men de är antingen väldigt privata (och då vågar man sig liksom inte riktigt på det där ringandet och lite påträngande sättet som man måste ha) eller också är de ombyggda till värdshus och konferensanläggningar. Och där vet jag inte om man vill ha scoutgrävda muggar i ett hörn av parken. Plus ett tjugotal skräniga ungdomar som passar på att ha vattenkrig då de ändå hämtar vatten.
Så småningom fattade jag att svenska scouter har stugor.
Och började då ta kontakt med stugorna. De var inte oväntat fulla av svenska scouter som ska vara på plats tidigare för att hjälpa till att ställa i ordning lägerområdet.

Och så fanns Degeberga scoutkår. Som svarade att jodå, här kan de vara, och de får bo gratis i vår stuga. Vi vill så gärna visa dem Degeberga och vi ska försöka se till så att de får bada gratis på friluftsbadet intill.
Sa den snälla människan som har hand om scoutstugan i Degeberga.

Men vet ni varför stugan stod tom? Jo, kåren håller på att läggas ned. Barn finns, sa damen, men vi hittar inga ledare.
Så kära vänner, känner ni ungdomar i Degeberga eller i närheten som vill ägna sig åt världens bästa fritidssysselsättning (om man gillar att leka och bygga möbler av stockar) ta kontakt med dem!

(Stort tack även till Thomas och Astrid som satte mig på spåret! Även om de menade Tollarps stuga.)

2 kommentarer:

Karin S sa...

Ytterligare en av den skånska scoutkårerna har hört av sig och erbjudit husrum. Ville bara ha det sagt. Blev liksom glad, även om det hela var ordnat.

Annaa M sa...

Min brors barn är uppväxta i Degeberga. Familjen flyttade ut från Kristianstad pga billiga tomtpriser. En mycket sömnig del av världen. Brodern återvände senare till staden.