söndag 19 juni 2011

När jag var liten

så gjorde min mamma två saker med mig som hon i sin tur hade gjort med sin mamma. Ja, säkert fler, men de var mindre anmärkningsvärda, det här var liksom festgrejer.
1. Vi gick på balett på Stockholmsoperan, i regel hade vi abonnemang. Satt på andra radens fond. Hade kikare, såg oboemagistern i orkesterdiket och sen satte det igång. Det var som regel några klassiska klassiska baletter och några konstiga. Per säsong.
2. Vi gick på Vetekatten. Inte samtidigt, men när vi gjorde ärenden på stan. Bästa bordet var det där en av stolarna var en liten svartmålad kista.

Nu, och först nu har jag och dottern kommit oss för med att skaffa ett balettabonnemang på Parisoperan. Fem föreställningar, bara klassiker! Vi slipper Mats Ek!
Tre av dem på Opéra Garnier och två på Opéra Bastille.
Och jag tycker att det ska bli jättekul.

På Vetekatten kan vi ju inte gå så ofta, men vi brukar i alla fall fika när vi går på stan. Ofta hamnar vi på ett fik i en hörna nära Bon Marché. Ett helt vanligt café där man kan få kaffe eller glass i bägare med rån och litet parasoll. Det duger.
Igår köpte vi en handväska. Till dottern. Hon har ett kopiöst behov av handväskor och det är ett jäkla sjå med de där handväskorna. Den hon ville ha var i ljus tegelröd mocka. Mycket vacker och väldigt stor. Jag sa att den där kommer att ha grå skuggor i vecken efter fjorton dagar. Dessutom är den för dyr. Till slut kom vi överens om en annan, jag skulle säga i elefantgrått skinn med pluppor och attiraljer. Hon vill ha väskor som ser ut som bulldogar. Man ska kunna hänga dem i två handtag över axeln. De ska vara stora - det där är inte en handväska, säger ofta jag. Det är en bag.
Nejdå, säger hon. Det är en stor handväska.
Och så ska man kunna bära den i armvecket med armen snett ut från kroppen. Det är så man gör, säger dottern.
Det ser inte klokt ut, säger jag.

Men faktum är att hon har rätt. Det är så flickor i övre tonåren bär sina handväskor i den här stan. Och väskorna i sin tur ser ut som bulldogar.
Nu kan man ju säga att allt det här verkar mer än rimligt korkat, men om man tänker efter så hade man själv precis lika korkade idéer om handväskor och annat i den åldern.
Så man får väl utgå ifrån att det - ändrar på sig.

Hej.

11 kommentarer:

annannan sa...

Finns en spansk kedja som heter MiSaKo i Paris? Dit skulle jag gå med en tonårsdotter (?) om jag hade någon; i brist på sådan går jag dit med mig själv. De har väldigt bra väskor, av alla typer, och billiga. Snygga förstås, olika typer, för rätt många smaker.

Jag gillar dina mammaförståndiga kommentarer om hur väskan ska se ut. De kommer också att inplantera sig i dotterns sätt att tänka, ganska snart.

Det där bulldoggiga, kul.

Karin S sa...

annannan,
Ingen aning! Kanske borde ta reda på det, för handväskor är ett stort kapitel.
Och ja, jag känner mig väldigt mammig ihop med dottern. När man liksom måste formulera allt det där förnuftet man tydligen går omkring och bär på - det är egentligen hisnande. För när man bara pratar med sig själv, vilket ju är det vanliga, så får man liksom inget motstånd.

Dottern är i vissa avseenden redan likadan. På sätt och vis. När hon ska ut med scouterna och de ska ha matsäck med sig så innehåller den visserligen mest söta flingor, sylt och godis, men de köper bara det billigaste av allting. Som en sorts förvrängd husmoderlighet, liksom. Så hon är nog på god väg, när hon övergår till grönsaker och fläskkotletter istället för smågodis.

annannan sa...

Finns på nätet men inte i Frankrike, uppenbarligen
http://www.misako.es/default.aspx

Dom håller inte urlänge, men det är väl snarare möjligheten att byta ofta som lockar. Min senaste var på rea och kostade 10 euro; att den är nött i kanterna efter femton månaders daglig användning tycker jag hade varit helt OK om det inte varit för det att de just nu inte har någon som jag vill ersätta den med. Vill bära min väska på ryggen nämligen.

Jag gillar att deras väskor alltid har bra fickor, alltid en blixtlåsförsedd ficka inuti för plånboken.

Bodil Z sa...

Jag lyckas inte få en klar bild av det där med att bära väskan i armvecket med armen snett ut från kroppen. Alltså, armvecket förstår jag, men "snett ut från kroppen" gör att jag ser en massa konstiga saker framför mig. Du har ingen bild eller teckning? (Fråga mig inte varför jag vill veta detta, eller förresten gör det om du vill.)

Charlie Truck sa...

Om du minns märket så kolla på onsdag på nätet om inte den tegelröda finns på rean (att gå i affärer under rean är gräsligt men nästan allt kan ju numera köpas från soffan). Kanske en bra present?

Karin S sa...

Bodil, jag ska försöka plåta det här sättet att bära handväskan då jag får tillfälle.

Charlie,
Mmm, fast vi var på en sorts förrea. Vet inte om jag orkar jaga fler handväskor. Måste jaga annat.

Gabrielle Björnstrand sa...

"Jaga" din själ,

Men ven skulle inte gilla en ljust tegelröd i mocka.

Gunnar sa...

Får jag lov att rekommendera min vän Mahmouds tjusiga alster i (stora) handväskbranschen, http://www.sulondon.com/
Dom är "reasssuringly expensive", som det heter.

Agneta sa...

Är det kanske något åt det här hållet som väskan bör bäras?

Karin S sa...

Gunnar,
Kollade, de ska vara större och mattare, inte blanka. Men tack i alla fall.

Agneta,
Näe, eller jo, så KAN man bära väskan utan att det är fel, men det här liknar mer den rätta tekniken:
http://www.thesartorialist.com/photos/60811BlkHat_3534Web.jpg
fast man får tänka sig att tjejen håller upp och ut underarmen från kroppen i en vinkel som en klädhängare, lite aggressivt liksom.

Malou sa...

Det går att få sin alldeles egen specialsydda handväska också. Mitt kusinbarn tillverkar sådana.
Hon har även skrivit en bok om handväskor: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9137131974