torsdag 15 november 2012

15 november

Vädret. Grått det med. Sen många dagar, det är lite som om alltsammans hänger ihop, ja?
Första strykningen av varenda profil och murbit i hallen är klar. Resultatet är flammigt. Färgen slut. Jag tar en paus idag. Börjar om igen i morgon.

Har inte missat att SD nu visar sitt rätta ansikte. Klart att nolltolernas mot rasism i ett i grunden rasistiskt parti inte i längden kan hålla.
Här skriver Arnstad i DN att SD i själva verket är fascister, han pekar på ideologiska rötter i Frankrike och talar om hur man ska bete sig.
Tilläggas kan väl att de franska etablerade partierna inte heller börjat samarbeta med FN. Sarko gick ju högerut, men inte så till den milda grad att han snuddade vid det Arnstad beskriver. Dessutom är det franska valsystemet konstruerat som så att tredje största parti aldrig kan få någon egentlig representation. Det står alltid (eller så gott som alltid) mellan två kandidater i slutändan. (Bodil)
Men visst, Marine Le Pen som tar över pappas parti gör samma försök till städning som SD nu ägnar sig åt. Mindre tydlig fascism. Dessutom har ju den franska varianten en annan gammal tråd att dra i, en rojalistisk höger, den är inte stor, men den finns. Väljarkåren ser med andra ord inte riktigt ut som den svenska - det finns fler nationella trauman att spela på. WWII känns i och för sig överspelat, tycker jag. Auschwitz som detalj i historieskrivningen (gubben Le Pens tes) funkar inte längre, men Algeriet är inte utläkt. Och faktiskt inte kyrkans roll och revolutionen heller.
Och även här är ju förstås den stora frågan invandringen och invandrarna.

Sen undrar jag hur det kommer att gå för SAS, får lite Saab-vibbar där. Det kan nog dra ut på tiden. Och om nu det här nya sättet att göra, ställa ultimatum: skriv på eller så konkar vi, fungerar, ja, då är vi inne på en ny era i den "svenska modellen", som ju kännetecknas av en brist på lagstiftning. Det kan bli fritt fall där.
Lite synd, jag ser gärna att SAS är kvar och har betalat vad det kostar att flyga med dem för att det är värt de pengarna. Men tydligen var inte biljetterna tillräckligt dyra då.
Men jag menar, om de ska göra om sig till något i stil med Ryan så har de ju spelat ut sig själva, Ryan finns ju redan.
Då får man börja flyga något ännu dyrare. Eller inte alls.

I övrigt, bad timens för bad-sellers. Vad gäller utländsk litteratur i översättning är ju detta redan ett faktum. Norstedts hade släppt Le Clezio när han fick Nobelpriset. Den översatta litteraturen kommer mer och mer ut på små förlag.
Men jag tror inte att vi sett slutet än där heller. Poesin ligger förstås risigt till sen länge, den med. Och om man tänker efter har den liksom redan blivit marginell. Tänk på Lotass sätt att publicera sig nuför tiden. Helt utanför de stora förlagen och de gängse kanalerna.

Vad som händer med oss andra återstår att se, ska bli intressant det med, men jag gissar att vi går samma väg. Bort från de stora förlagen. Om vi blir kvar alls beror förstås också på hur stödsystemet fortsättningsvis kommer att se ut. Finns visst förslag om att ändra det med.

Allt förändras. Är väl vad man kan konstatera.


9 kommentarer:

Petra Rhodin sa...

Allt förändras, men Lotass har hittat tillbaka till Bonniers men sin senaste roman. Och ger samtidigt ut dramatik på ett mindre förlag. Att utnyttja alla till buds stående kanaler tycks vara hennes framgångsrecept.

Karin S sa...

Petra,
Jag är nog inte så orolig för Lotass egentligen, hon går sin egen väg och hon är ju både produktiv och vad jag förstår skärpt.
Men det är ändå intressant. Jag tror att vi kommer få se mer sånt, i den mån vi ser det... Bevakningen är ju också en sån grej man kan spekulera i.

Gabrielle Björnstrand sa...

Karin, jag flög också alltid helst med SAS, men jag tror det är en projektion av trygghet. Kan berusade piloter finnas lite varstans - kan allt.

Nej, Lotass är inte representativ; det är mera som att om man har två kor i båset kan man ha en ute i skogen. Hur som; jag gillar henne.

Och i övrigt skiter jag i allt. Hur ska man kunna bli upprörd åtta gånger i veckan över banalitets-litteratur. Ne. Men däremot; rasismen i riksdagen.

Intressant med valsystem f.ö. Det amerikanska kan tydligen (via "regler") slingra sig manipulativt runt en delstat så att republikaner eller demokrater får flest mandat. Det kallas salamandering-nånting. Just i det här valet hade republikanerna i repr.huset lyckats sno åt sig en massa extra-röster. Knäppt, lindrigt talat.

Jag tycker man kunde lagstifta om ett par elementära mänskliga rättigheter som man INTE får utesluta ur sitt partiprogram.

Karin S sa...

Vad gäller SAS håller jag med dig. Men de har alltså redan nu lägre priser än de andra traditionella flygbolagen. Och jag inbillar mig att de tankar tillräckligt för att slippa nödlanda.
I övrigt kan man väl liksom bara be, typ.

Vad gäller litteraturens plats finns det nog på sätt anledning att vara om inte upprörd så åtminstone uppmärksam. Den krymper.
Men min tes är ju att det är ganska rimligt med det utbildningssystem Sverige har. Det finns ingen större medvetenhet om skrivna ordet, språket självt. Och det beror, som jag ser det, alltså på just utbildningen. Eller bristen på, i den frågan.
Här kan jag ju jämföra med mina barn, och den jämförelsen förklarar egentligen hela det här förloppet. De vet inte riktigt om vad de håller på att plocka bort, de har ingen aning om vilka konsekvenser det kommer att få - och det har ju i och för sig inte jag heller.
Kanske inga alls, kanske allvarliga.
Hur som.

Hur som, jag tror att det franska valsystemet har en liknande felmarginal eller vad man ska kalla det eftersom alla valkretsar inte är lika stora. Teoretiskt skulle ett parti som fått färre röster kunna vinna om det fått sina röster med liten marginal i små valkretsar - eller nåt.
Det franska systemet är dock byggt för hög stabilitet och långsamma förändringar, och det med tanke på det franska folket.

Vad gäller din idé om obligatoriska punkter för alla partier så antar jag att den - på sätt och vis - är odemokratisk. Men jag orkar inte tänka längre än så. Jag fattar vad du är ute efter, men antar att det är fel väg. Typ.

Gabrielle Björnstrand sa...

Litteraturens plats kan vara en utbildningsfråga, men mest av allt verkar det nu vara en marknadsfråga. När marketingkillarna-och-tjejerna får makten etc.
Alla kan det här nu.

Jag tror inte det skulle vara odemokratiskt att partier får hålla sig till demokratiska tankegångar. Dvs intet fusk med fascism i partiprogrammet.

Karin S sa...

Det innebär ju i praktiken förbud av vissa partier, inskränkande av organisationsfrihet och åsiktsfrihet. Säkert fler grundläggande demokratiska rättigheter.Tror inte på det. Det är liksom inte så man kommer åt fascismen.

Gabrielle Björnstrand sa...

För komplicerat: krävs nog att man - även vi - sitter ned och samtalar.
Du kan ha rätt, jag kan ha fel.

Men har man en Åkesson vars gäng går igång på ord som "blattehora" och samtidigt vill förbjuda utlänningar att kritisera Sverige, så har man redan en fascistoid riksdagsgrupp. Jag tycker inte de ska förbjudas, det är bättre att de visar sig. Men yttrandefriheten är inte mitt problem; det är deras...

Med "mänskliga rättigheter" inskrivna menas alltså inte förbud, utan snarare en tillåtelse-kodex, som till exempel: Allas yttrandefrihet och religionsfrihet oavsett bakgrund. Svårt?

Karin S sa...

Jo, men vad händer med de partier som vägrar? Svårt?

Gabrielle Björnstrand sa...

För den goda sakens skull, bra länk: http://gunnarstrandberg.wordpress.com/2012/11/16/firman/