torsdag 18 december 2008

Förslag


Jag fick en så strålande idé apropå det här med skolavslutning i kyrkan - eller inte.
Själv har jag aldrig gått i någon skola där man hade avslutning i kyrkan. I förorten där jag växte upp fanns för det första ingen kyrka länge och väl. Sen byggde man en men den såg ut ungefär som ett badhus. Kanske var det därför?
När jag gick i gymnasiet i stan så var det heller ingen kyrka inblandad.
Jag antar att vi var i aulan istället. I samtliga fall.
Eller i klassrummet, jag kommer faktiskt inte ihåg.

Men, nu kommer jag till saken. Jag förstår ju både sidan som menar att skolan inte har i kyrkan att göra - kyrkan är ju faktiskt numera skild från staten.
Så det borde ju vara konsekvent.
Å andra sidan, om folk alltid hållit på med skolavslutningar i kyrkan och gillar det och en majoritet vill fortsätta...
Tja, är en skolavslutning i kyrkan nödvändigt religiös?

I alla fall, jag har en idé. I anslutning till varje skola bygger man en "kyrkliknande lokal". Visst är det smart?
Det var i alla fall vad jag googlade på när jag fick in den där grejen i början av inlägget.
Då insåg jag att det kanske inte är självklart. Men vadå. Man måste ju pröva nytt ibland.

Apropå ingenting, med google reader kan man läsa alla bloggar man vill utan att gå in på dem? Eller har jag fattat fel? Är inte det ett misstag om varje klick inbringar pengar - nånstans?
Jag tycker att det är dubiöst.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, jag tar som vanligt upp en bisak i inlägget. Det är riktigt det du säger om Google Reader. Själv använder jag Bloglines i stället, den är inte så grötig som Google. Inte heller så mycket onödig information eller "tips" som jag ibland närmast uppfattar som förolämpningar. Men och det är det viktiga: jag använder den bara som information om att någon uppdaterat. Självfallet klickar jag sedan in på själva bloggen och läser där.

Jag brukar likna dem som bara läser texter i en rss-reader som Google eller Bloglines med en person som du bjudit in på middag och h/h ringer på dörren, kliver inte över tröskeln och säger:"ro hit med krubbet, jag har inte tid att stanna och måste vidare till nästa fest."
M.a.o. jag tycker det är ytterst ohövligt mot bloggaren att göra så. Det är därför jag aldrig lägger ut mina texter på min rss-feed utan endast rubrik, länk och en "teaser." Den som vill läsa vad jag skriver måste alltså klicka in. Någon tycker väl då att det är ohövligt mot besökaren men i de fallen kan vi väl skiljas som vänner.

Jag vet bara en annan bloggare som använder samma teknik och det är "Pressylta redux." Men många lägger bara ut ett par meningar och då når man samma effekt.

Men att prenumerera på rss från sina favoritbloggar är iofs utomordentligt. Då slipper man t.ex. vada igenom skräpet på "intressant.se" där f.ö. bara ett par av mina favoriter publicerar sig. Och givetvis bara svenska. Mannen bakom "intressant" är ytterst noga i det fallet.

Jag skall lägga ut en skärmdump av hur ditt inlägg ser ut i "Bloglines" så kan du se hur mycket den som använder en rss-reader går miste om.

Anonym sa...

Jag har nu skrivit en liten vers om detta under rubriken:Jag har inte tid. Är inte intresserad heller egentligen.

Jag var litet tveksam först om detta skulle passa till ditt inlägg men så kom jag på att de ju faktist var som att svära i bloggkyrkan. Så en viss anknytning finns det ;-)

Karin S sa...

Bengt O,
Aha. Jag hade nog inte riktigt kläm på det här, i och för sig tror jag att de flesta av mina läsare resonerar som du, eller som jag själv också gör. Klart jag klickar!

Ska överväga om jag ändrar... fast jag tror inte det.
Jag orkar inte riktigt bry mig, vill någon sitta och "tjuvkika" på min blogg får han/hon väl göra det då.
Jag har ö h t släppt alla såna där tricks för att få folk att komma hit, jag menar olika portalter och ping och sånt. Jag tror inte att det "hjälper" riktigt.

Däremot funderar jag då och då på att ta bort det inlägg som, alla kategorier, drar hit flest besökare, nämligen affischen från filmen Hajen. Det kommer drösvis av googlare från skolor och kommuner till det.
Jag undrar om de har grupparbete om skräckfilmer eller vad sjutton de sysslar med. Ibland lämnar någon en kommentar som går ut på att hajar är missförstådda djur.
Tacka fan för det, tänker jag, men låter det stå.

Apropå sidospår, alltså.

Karin S sa...

Bengt O,

Nu har jag ändrat det här! Har ställt in "korta", alternativet "ingen" (feed) fanns också. Men då syns man väl inte alls.

Charlie Truck sa...

Testa Netvibes! Kanske funkar det som Google reader jag vet inte, men den är snyggare. Jag har lagt upp din blogg pa min förstasida tillsammans med mina andra favoriter (du finns i vänsterspalten, det är VIP spalten!) samt min hotmail, facebook Svd, DN, New York Times, vädret och annat jag vill se snabbt. På morgonen öppnar jag min netvibes som vore det en tidning och ser vilka av mina bloggvänner som uppdaterat och vad som skrivits i bladen under natten. Jag kan bestämma hur mycket av varje blogg som ska synas (1-7 poster) och i vilket format. Men jag klickar alltid annars ser jag bara rubriken.

Fast nu inser jag att det inte var detta ni pratade om utan om att publicera i RSS, inte läsa. Så jag blev mest off topic av alla. Men nu har jag skrivit allt det här så jag låter det stå iallafall.

Karin S sa...

Charlie,
jag fattar det som att du skriver om samma grej som jag och Bengt. Särskilt Bengt.