onsdag 19 augusti 2009

Värmebölja

Eftersom jag är allmänt snacksalig så skriver jag mer.
Här är värmebölja! Typ 35° och smällhett på nätterna också.
Man smälter liksom bort, går man ut i en liten trädgård mot söder (den i vinjetten om våren) som nu är helt borttorkad så känns det som om man får ett ok över hjässa och skuldror av värme, och som om eldslågor slickar ens ben, för jorden strålar hetta.
Det känns som om alltsammans kan brinna upp när som helst-

Det får mig osökt att tänka på att det faktiskt gör det då och då, det brinner. Hela landskapet brinner upp, tallarna brinner som fnöske och kottarna blir brinnande projektiler som får elden att löpa snabbare än vinden.
Att resa genom ett sånt landskap efteråt är, tror jag, som att resa genom en illustration till Dantes skärseld. Allt är svart och askgrått, enstaka trädskelett står kvar men det mesta är borta.
Olivträden klarar sig bättre, men tallar och macchia puts väck.

Dock har man nu för tiden ständig bevakning och de flesta eldarna släcks i sin linda av dygnet-runt-flygande plan. De har liksom en lucka på magen och åker ned och sveper ytligt över Medelhavet, sen tillbaka till elden och där släpper de sitt innehåll. Och så tillbaka igen.
Enligt piloter är det nästan det roligaste man kan flyga, just det där när man ska lagom snudda vid vattenytan är tydligen spännande.
Och på liv och död är det också.

Verkar som om jag är mycket inne på dödliga grejer idag. Nåväl, imorgon kanske det blir livligare. Om det bara blev lite mindre varmt!

2 kommentarer:

Thomas Nydahl sa...

Karin
såg just väderprognosen på Aktuellt, att det var 39,7 grader som varmast i Frankrike idag. Det är verkligen mycket. Jag minns mina 36-gradersdagar i Lissabon, då jag faktiskt blev sjuk - kombinationen värme och avgaser är inte nådig där - och jag fick ligga till sängs medan luftkonditioneringen jobbade för högtryck. Hoppas iaf att du inte brinner upp!
Imorgon ska jag försöka cykla i 26 plus, som det ska bli i nordöstra Skåne, det räcker och blir över för en rödtocke.

Karin S sa...

Jepp, Thomas, här är jättevarmt och får det fortsätta så får man se om de klarar gamlingarna den här gången. Lite läskigt, tycker jag.