tisdag 21 december 2010

En dröm om lyx

Eftersom gallerior eller inglasade centrum är sig ungefär lika överallt blir det inga bilder idag. Har en otroligt dålig mörkerbild Bio-Coop men har glömt vad jag skulle säga om det. Kanske kommer det tillbaka. Nåt med frön.
Jo, så här var det. Jag gick dit för att köpa frön, de har i särklass mest frön i min omgivning. Men de har också mycket soja, örtteer och tvättmedel som inte tvättar.

I kassan stod före mig en liten tant som köpte en flaska rödvin. Hon beklagade sig över att hon inte hann dricka upp allt förrän vinet började smaka vinäger. Jag och kassören höjde ögonbrynen och hon förklarade att hennes dotter var hjärtspecialist och att hon drack rödvin som medicin. Jag föreslog en liten bag-in-box. Kassören sa att de hade en jättebra bordeaux på box. Hur stor då, sa jag. Fem liter. Tantens ögon vidgades och hon sa torrt att den hann hon nog inte dricka upp. Alls.
Sen började hon fundera: Jag skulle vilja ha ett glas champagne varje kväll, sa hon. Champagne och några oliver, och sen vill jag titta på teve, Questions pour un champion.
Det är min dröm om lyx.

Jag tänker att det inte var så dumt, trots allt. Även om jag själv hellre skulle se Racines et des ailes. Jag behöver verkligen ingenting i julklapp. Möjligen en ny schweizisk kniv, men det kan vänta till 50-årsdagen, den jag har nu fick jag då jag fyllde tio.
Och så skulle jag vilja få vara ifred ibland. Ta ett glas champagne och några oliver. Och se något riktigt bra på teve.

6 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Vara ifred är Absolut Lyx, även om man dricker ett glas granatäpplejuice.

Ole sa...

Att vare i fred kanske känns som lux, men är i grunden en människorätt. Karen Blixen om vilken man säjar att hon de sista år levde på en diet bestående och champagne och ostron, fick möjligen vare ifred, ibland.

Karin S sa...

Det där med att få vara ifred är väl lite kluvet. Lilla tanten som drack rödvin kanske var för mycket ifred...

Karen Blixen fick kanske vara ifred. Men hade hon någon teve?

Gabrielle Björnstrand sa...

För lite "ifred" är nog vanligare. Numera. Men det är klart människors närvaro är Lyx också, när de är på våglängd.
Tror knappast Karen Blixen hann få in en TV i sitt liv, däremot intresserade manliga författare. Tråkigt hade hon inte, allra minst i sitt eget sällskap.

Helena von Hofsten sa...

Så fint om vad som kan vara lyx. Så här års, just i dessa skälvande dagar, ställs frågan om vad som verkligen är lyx på sin spets. En lyxig grej är i alla fall att vi kan önska varandra en fridfull jul - trådlöst.

Karin S sa...

Helena,
Ja, GOD JUL själv, fast jag har inte riktigt kommit dit än. Imorgon lägger jag upp tomtevideon, eller kanske redan ikväll.