lördag 18 december 2010

L'Idéal

När jag växte upp i Bollmora hette även Bollmora centrum just Bollmora centrum. Så småningom bytte man namn på detta centrum och numera heter det Tyresö centrum. Jag vet inte om det är en del av ett större sammanhang men jag tycker alltid att det är skumt när man byter namn på ställen. Tyresö, däremot lär ju ha hetat Tyresö sen vikingatiden, Tyr är ju en gud som ingår i en hel del ortsnamn.

I alla fall, när jag flyttade hit, till Paris, hette den här baren, eller bistron är det väl kanske, de serverar enklare mat, L'idéal. Innehavaren var då en karl från Bretagne som hade ett stamklientel av kvarterets alkisar, lunchgäster var t ex vi arkitekter vägg-i-vägg och andra som jobbaade i kvarteret. De drickande växlade mellan L'Idéal och Le Postale, som nog var ännu sunkigare. Le Postale är nu nedlagt, istället ligger där en snabbmatsinrättning.

Bretagnaren som hette Philippe körde ut folk vid niotiden på kvällen för han ville hem och sova. Efter honom kom ett portugisiskt par, Filip där med, och Maria. De hade samma kök, samma inredning men fick ett lite mindre alkat klientel.
Nu innehas L'Idéal sedan ett par års tid av två mycket flotta libaneser. De rev ut den gamla standardinredningen, målade väggarna vita och lät stenen vara naken där den fanns, de köpte nya vita möbler och de stänger inte förrän de sista av kvarterets boboer gått hem. Det är nästan nattklubb nu för tiden. Och stället har även bytt namn, heter numera Bistro 13. Kanske är det ballare på något vis.

Kvarter förändras, det har de alltid gjort. Vår tabac som vars innehavare då jag kom var från Auvergne - ett av Frankrikes fattigare områden (det är där man bland annat odlar linser, samt gör usel likör) - då dessa sålde blev ägarna ett rätt stort gäng kineser.

Jag vet inte riktigt vart jag vill komma med detta mer än att jag kan konstatera att en långsam förchickningsperiod håller på. Det blir fler och fler restauranger med vit inredning och färre traditionella. Hotellen saneras och blir designade och dyrare. Det är naturligtvis ofrånkomligt.

Imorgon går vi till bio-coop, där är det mesta sig (ganska) likt.

Hej.


6 kommentarer:

FåtöljStrategen sa...

Märkligt att man bytt namn på Bollmora Centrum till Tyresö centrum. Tyresö avser ju hela kommunen.

Samma sak med Handens centrum. Heter numera Haninge Centrum.

Varför detta grepp?

FåtöljStrategen sa...

"Bistro 13" var väl kanske inte det mest originella namnet får man väl säga.

Inget fel på namnet "L'Idéal", men man ville väl markera att stället bytt inriktning helt enkelt. Jag antar att även prisbilden förändrats. En kaffe lär väl knappast kosta 1.50 euro längre. Därav frånvaron av clocharderna.

Minns en riktigt bra restaurang, La Table d'Aude, som låg på 8 Rue de Vaugirard precis vid Le Sénat. Finns tyvärr inte kvar längre.

Bodil Z sa...

Jag minns den tid när Öxnereds station fick heta Vänersborg Västra för att ge en känsla av att stationen ligger närmare stan än den gör. Det märkliga med Vänersborg är ju att den egentliga stationen ligger någon annanstans. Sedan en tid heter stationen Öxnered igen, eftersom folk retade sig för mycket på den löjliga "skönmålningen".

Vad gäller kaffepriser så kostar en kaffe här i Sigečica (sydöstra Zagreb) 7 eller 8 kuna (så där 9-10 kronor).

Karin S sa...

FåtöljS,
Jag tror att man just tyckte att centrumet hade blivit hela kommunens då man bytte. I Tyresös fall fanns även ett litet (äldre) centrum i Trollbäcken med vid det här laget hade Bollmora gått om det i alla avseenden.
Till saken hörde säkert också att Bollmora hade rätt dålig klang, det beskrevs ju som ett riktigt problemområde i pressen då det byggdes.

Priset på en kaffe vid disken är nog fortfarande ca 1€. Så chicka är alltså inte våra kvarter så att kaffet kostar skjortan.

Bodil,
Det här är ett ämne för dig, i alla fall själva namndelen.
På matställen är det väl helt okej att byta namn, men på platser och berg och sjöar och sånt tycker jag att det är obefogat. Stationer är ungefär som förortscentrum - rätt nya platser. Det är väl därför man försöker få det att låta bättre än vad det är.

Agneta sa...

I Sverige har en hel del gamla och verkligt inrotade landsbygdsnamn på gårdar och mindre boställen fått ge vika för Postens och jag tror Larmcentralers önskan att numrera allting.

Karin S sa...

Agneta,
Samma här!