måndag 6 december 2010

Hej läsare på Bonnierforlagen AB


Den diskussion som förts här om de stora förlagens agerande (eller något annat) har lockat en helt ny kategori av läsare till Blott Sverige! Jag vet inte om jag ska vara smickrad eller oroad, för det är första under mina fem år som aktiv bloggare som någon från Bonnierförlagen intresserar sig för det hela.
Det är naturligtvis inte förbjudet på något vis. Möjligen kan det vara på sin plats att tala om det så att läsare av denna blogg vet.
Och sen kan jag väl tillägga att Bonnierläsaren varit mycket flitig sen i mitten av förra veckan någon gång, han eller hon går in många gånger om dagen och tja, läser. Här en skärmdump från mitt statistikkonto där en bit av fredagens aktivitet syns.
Nu utgår jag ifrån att jag inte hänger ut någon anställd på Bonnierförlagen, det vill säga jag antar att detta närmast nitiska och plötsliga intresse ingår i vederbörandes arbetsuppgifter. Är det fel kan du ju maila?!

Vad jag vill ha sagt med allt detta? Jo, mig förbryllar det. Jag tycker att det vore snyggt från Bonnierförlagens sida att gå in i diskussionen och inte bara tassa i kulisserna.
Det kanske kommer. Man kan ju alltid hoppas.

Vidare kan jag ju tillägga att jag själv ser den här diskussionen och mina egna inlägg i det som ett ställningstagande. Jag tycker alltså att det är skrutt, milt uttryckt, att de stora förlagen inte även fortsättningsvis tar det ansvar för kulturen(?) inget bra ord, kvalitetslitteraturen i brist på bättre, som de länge tagit.
Jag vet också att det inte finns några som helst regler som gör att man kan tvinga dem att göra annorlunda. Vill de vara vinstdrivande företag och inget annat så kan de.
De enda tungt vägande argumenten emot detta är de moraliska.

I Sverige har mycket vilat på tysta överenskommelser mellan olika parter i samhället. Lagstiftaren har inte tyckt att han(?) behöver gå in och reglera för det har fungerat ändå. Saltsjöbadsandan är ett exempel.
Bokbranschen har styrts av ett liknande förhållande där staten tagit på sig en del av försörjningsansvaret för de skönlitterära författarna sen -74 (tror jag), kanske tidigare. Förlagen har givit ut, trots brist på vinst.

Nu har en ny situation uppstått där de flesta jag diskuterat med är ense om att kvalitetslitteraturen är på väg allt längre ut i marginalen. För detta har även de stora förlagen ett ansvar. Så, du läsare på Bonnierförlagen, vad har du att säga om det?

Allt gott,

2 kommentarer:

Thomas Nydahl sa...

Karin, det är säkert en nyfiken redaktör som vill se om du utvecklat något som kan passa på en lastpall i ICA-varuhusen.

Å andra sidan: jag är själv inne hos dig ett måhända alltför stort antal gånger, men det kommer sig av ett annat slags nyfikenhet: på det du skriver och på det dina läsare skriver i kommentarspalten.

Med eller utan Bonniers: Vi ger oss inte!

Karin S sa...

Thomas,

Mmm, det verkar ju så. :)

Jag har ett antal trogna läsare, du tillhör dem. Ärligt talat så vet man ju inte säkert vilka som är vilka i statistiken, det enda man vet är just servern/nätleverantören(?). Roligast där är Bengan som lyckats få sin server att heta Bengt Karlsson, tror han glömde Oet. Fattar inte hur han har gjort.

Det är klart att vi inte ger oss. Eller snarare, vi ändrar oss inte. Även om vi knappast vinner några slag, än mindre krig...