torsdag 9 december 2010

Poetiska finter

Hela den här karusellen med poesi och 00-tal eller vad det heter? 10-tal? Och Berns, och blockad av Berns (heter det Berns? Jag var där som barn och såg en uppsättning av Grodan Boll, senare har jag nog sett någon av Hasseåtages revyer där. Tror jag.) därför att Berns använder sig av papperslösa för att få städat och diskat.... Ja, hela den grejen är ju så långt ifrån en debatt om poesi man någonsin kan komma.
Jag ifrågasätter tidskriften XX-tals allvar då deras uttryckliga uppsåt är att konfrontera SD och rasismen.
Jag menar att man inte kommer till rätta med rasism genom konfrontation (och piketbussar) eller att skrika högst. Jag menar att det som XX-tal gjort, tvärtom, är ett jippo som ska passa i media men att det inte har ett skvatt med varken rasister eller deras offer - invandrarna - att göra. (Vill man göra nytta så kan man, nytta görs ansikte mot ansikte; man gömmer en flykting, man tar hand om någon - personligen. Man tar en viss risk - personligen. Men man står inte på ett torg med en megafon och "deklamerar" poesi högst.)
Det är inte ens art for arts sake - det är alldeles för plumpt.

Nu hotar tydligen SDU med en poesiuppläsning. Om inte undertecknarna av det sk uppropet kommer och läser sina dikter själva, så gör SDU det åt dem.
Hot eller löfte?
I vilket fall som helst ett mycket elegantare sätt att bemöta dem man inte gillar. Och det är väl rätt pinsamt för poeterna, att SDU visserligen för en gångs skull, men ändå, faktiskt visar sig ha något som kan kallas stil.

Okej, bara för sakens skull. Jag röstar inte på SD, inte ens i hemlighet, är ingen påhejare av den borgerliga regeringens kulturpolitik heller, jag är folkpartist. Hej.

1 kommentar:

Karin S sa...

Ja, alltså, jag menar nog att det borde heta Bernts, med t.