onsdag 2 mars 2011

Vilket språk?


Okej, nu ska jag visa min totala obildning vad gäller språk, för vad sjunger hon på? Plattan(?) heter Bretonne och tjejen sjunger på det här språket då, sen på franska och en låt på engelska, men som jag tror är irländsk.
Finns bretonska? Okej, jag tror att det finns nån sorts keltiskt-gäliskt(?) samband mellan norra Frankrike och Irland, kanske bitar av Skottland. I detta buntar jag in säckpipor, rugby och skumma folksånger. Melodifestivalvinnare, typ.
Men det här med keltiska - finns det fortfarande?

Jag vet att jag kunde googla på saken, men jag orkar inte.
Dock förnekar jag å det bestämdaste att svenskar och svenska skulle ha något med det keltiska arvet att göra. Jag menar att det är en helt annan grej.
Även om det inte är något jag svär på direkt.

12 kommentarer:

Bo sa...

Jo det är bretonska, närmast släkt med kymriska (walesiska) och på lite längre håll med iriska och (skotsk-)gaeliska. Det är resultatet av en invandring från Storbritannien och inte av kvarvarande ättlingar till Asterix.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bretonska

Gabrielle Björnstrand sa...

Alain Stivell har du väl hört, Karin, med keltisk harpa (?) som en gång hade något att säga mig.

Men kelterna bredde snarare ut sig västerut i Frankrike, och neråt Galicien. En mycket ålderstigen ordbok i familjens lanthus påstår till och med att baskerna är en gren av dessa keltiska stammar.

Men BO, en ström kelter förflyttade sig också över södra Alperna, från vilket håll de kom är kanske osäkert.

Deras kvinnor sägs ha ridit med dem i fält, och var erkänt modiga (Detta har jag inte läst i Asterix som gått mig helt förbi).

Bo sa...

Nu minns jag att jag hört den i en rysk version http://www.youtube.com/watch?v=xXMyhC2a7Xw, fast där heter den "Jag väntade på dig", dock fortfarande med marint tema.

Bo sa...

Jo, kelterna flyttade runt, Galatien i Mindre Asien är uppkallat efter en gren. Men vad jag tänkte på är, att det var inte de keltiska gallerna som stannade kvar i Bretagne och blev bretoner utan de kelter som är där nu har ett annat ursprung.

Men säg inte till en bask att han är kelt. Språkligt är det helt olika grupper, keltiska är indoeuropeiskt och baskiska ett isolat.

Bodil Z sa...

Hej Karin,
jag vet att jag är grässlich när jag gör så här, men eftersom vi har setts i denna keltiska underströmsvärld, så vågar jag ändå: (du kannst es ja immer wegschmeißen)

http://bodilzalesky.com/blog/2006/12/12/den-keltiska-understrommen/

Karin S sa...

Bo,
Tack!

Gabrielle,
Nä, inte hört om Alain, fast tjejen i Bos länk spelar harpa - kanske ett samband?

Bodil,
Ja, på sätt och vis gräslisch, för mina kommentarer visar ju att jag glömt precis allt!
MEN vad som nog gick in denna gång var det här med Galicien. Att det finns två. Ett i Spanien och ett i typ Polen - med z. Jag har aldrig fått ihop det där förut, men nu trillade det ner en peng.
Ditt inlägg är värd sin vikt i guld, uppmaning till alla: Läs det!

Särskilt till mig själv.

Karin S sa...

Vägsmashar gör jag en annan gång. I tennis.

Gabrielle Björnstrand sa...

Bo, som sagt, en mycket ålderstigen ordbok, ärvd efter min far, med ett överflöd av latinska sentenser, och grekiska, som jag älskar --- men allstå lite vidlyftig angående de svårfixerade baskerna...?

Bodil Z sa...

Karin,
tack för din tolerans för mina olater. Någon gång måste vi väl bygga vidare på vårt Flodeuropa eller kanske på inlandsisens räfflor i berggrunden.

Fransyskan H sa...

Ja! det finns och är bretonska (vilket ju redan är klargjort...). Läste en kort notis om hennes skiva alldeles häromdagen - lite intressant, dâ hon är ex Star Academy vinnare (och dâ blev listetta) och nu, nâgra âr senare dâ de flesta "kollegor" är bortglömda sâ slâr hon till igen och blir listetta - pâ bretonska. (För övrigt undervisas tom i bretonska dels pâ diverse universitet, men ocksâ i motsvarigheterna till grundskolor i Bretagne - ja där ju varenda väg/by (eller i vart fall nästan) har "dubbelnamn", ett pâ franska, ett pâ bretonska).

Bo sa...

Skivan finns på Spotify så det har spelats en hel del bretonsk musik här ikväll.

Undrar om det är keltibererna som spökar i den gamla ordboken?

(Kanske ska tillägga att jag har några poäng skotskgaeliska och har skaffat mig skrala kunskaper i baskiska på egen hand för att ge ett drag av auktoritet till mina wikilänkningar.)

Karin S sa...

Fransyskan,
Hade jag ingen aning om! Hela den här listgrejen och StarAc. Jag har bara kollat på Nouvelle Star så det kan vara därför. I genren, menar jag.
Inte heller om bretonskans ställning - fast det har jag ju redan erkännt...

Bo,
Keltibererna känner jag är överkurs för min del, i alla fall ikväll. Är nöjd med att ha fattat det där med två Galicien - det är ju helt rubbat bara det!?
Men roligt att hitta din blogg! Fina bilder, särskilt de på snö. Jag borde skrivit det där, men jag kommer tillbaka.