måndag 21 april 2008

Isnytt

Bengt O har anslutit sig (frivilligt?) till Inlandsisens vänner. Skönt, för jag började krokna. Man kan inte skriva sida upp och sida ner om just inlandsisen om man inte omskolar sig till geolog. Däremot kan man ju ha med aspekten i bakhuvudet.

Å föreningens vägnar hälsar jag dock Bengt O hjärtligt välkommen!

3 kommentarer:

Bengt O. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Agneta sa...

Den geologiska sidan av saken är inte den som upptar mig mest, i stället är det den poetiiska sidan därav. Det villsäga de spår som inlandsisen avsatt i litteraturen.

Ett litet rön som kanske låter lite mer geologiskt än poetiskt redovisas här:

Ur »I havsbandet«
av August Strindberg

Längre inåt fastland, först på de större holmarne, skulle man träffa sekundärtidens barrträd och reptiler och ändå djupare in, tertiärtidens lövträd och däggdjur. Men här ute i urformationen syntes naturens nyckfullhet ha hoppat över lagringstiderna, kastat sälarne och uttrarne ner i urtiden, vräkt in istiden i dag på morgonen mitt i kvartärperioden liksom matjord på urberget, och själv satt han som en representant för den historiska tiden och ostörd av det skenbara virrvarret njutande dessa levande bilder av skapelsen, och förhöjande njutningen genom att känna sig i stort taget som den högsta i denna kedja. Detta var hemligheten i detta landskaps tjusningsförmåga att den och endast den återgav en historierad skapelse med uteslutningar och förkortningar, där man på några timmar kunde färdas genom jordens bildningsserier, och stanna framme vid sig själv, där man kunde uppfriska sig med en återtagning av förnimmelser som ledde tanken tillbaka på ursprunget, vila sig i förflutna stadier, låta den tröttande spänningen i att vinna högre grader på kulturskalan slappas av, liksom återfalla i en hälsosam dvala och känna sig ett med naturen.

Karin S sa...

Agneta,
I och för sig är det nog den sidan jag också är intresserad av på sätt och vis. Hur man kan använda den här isen, så att säga.
Tack för Strindberg-citat! Fint!
Vet inte om du minns en liten text jag skrev om just en film om Strindberg? Där kom man in på det du är inne på här, hans förhållande till Naturen.