onsdag 17 september 2008

Miljonprogrammet

- Det är klart att ni ska bada medan ni är unga, lär farfar ha sagt då han såg den nya lägenheten i Bollmora. Kaklet var bländande vitt och plastmattan på golvet grön som en frodig gräsmatta. Porslinet från Gustavsberg hade inte ett jack och kranarna blänkte som kronjuvelerna på Towern.
I rummen glänste ljusgrå linoleum utan en skråma och solen lyste rakt igenom bostaden som svävade ovan trädtopparna. Taggiga bortdisande skogsiluetter så långt ögat nådde. Åt alla håll.
Här kunde man ha ett litet barn, här fanns varmt vatten och badkar. Här fanns tvättstuga i källaren med ett tjugotal maskiner - alla de stävande höghusskeppen skulle ju betjänas - och centrifuger vars ylande fick betongelementen att tjutande stämma in i vibrationerna.
Här doftade vittvätt och stekt lök, bonvax och bruna bönor.
Jag förmodar att man tänkte att nu, äntligen skulle allt ont vara utplånat. Lössen och tuberklerna skulle aldrig få fäste, aldrig ett utrymme att gömma sig i. På betongen klistrades tapeterna och golvmattan direkt, här fanns inga mellanrum och smitvägar.
Jag gissar att man faktiskt trodde att till och med fotvårtorna, dessa beskedliga kräk, skulle kunna utrotas ity de inte skulle få något fäste.
Mammorna hade levanger och såpa, klorin och skurhinkar. I tvättstugorna stod moppar och långskaftade sopborstar givakt.
Det skimrade och glänste och en och annan såpbubbla som drev ut över trädtopparna från någon balkong blev det nog också.
Ty marken kryllade snart av små larvande barn.
Skolorna exploderade och i dem talades alla dialekter.
I detta Klondyke till förort hade jag alltid nyutexaminerade lärare, drygt tjugo år gamla. De talade dalmål, norrländska och skånska.
Liksom resten av kommunens invånare.


Jag testar ovan att lägga ut en text ur en grej jag håller på med. Vi får se om den blir kvar.

7 kommentarer:

Thomas Nydahl sa...

Mycket lovande Karin. Det fanns särskilt en passage som jag tyckte mycket om: "Ty marken kryllade snart av små larvande barn.
Skolorna exploderade och i dem talades alla dialekter.
I detta Klondyke till förort hade jag alltid nyutexaminerade lärare, drygt tjugo år gamla. De talade dalmål, norrländska och skånska.
Liksom resten av kommunens invånare."

Det är riktigt bra!
Kram, Thomas

Karin S sa...

Tack, Thomas!
Jag tänkte på dig när jag la ut den här stumpen.

Bengt O. sa...

Det var länge sedan jag hörde (läste) ordet levang. Möjligen var det under några somrar som mässkalle på Nordsjön i tidernas begynnelse.

Mycket lovande f.ö.

Karin S sa...

Bengt O,
Tack!
Det hade jag inte tänkt på, levang är självklart i min vokabulär.
Menar du att man idag använder en sk "mopp"?

Bengt O. sa...

@Karin: eftersom vi använder hushållsnära tjänster är jag numera inte insatt i denna terminologi ;-)

Jag har svabbat nog om jag säger så.

Agneta sa...

Den låter bra, din text, Karin.

Levangen var en självklarhet under min barndom och uppväxt, såväl i våningen i stan som på gården på landet.

Själv har jag fortfarande en levang i städskåpet. Den används då och då, dock inte lika ofta som på den tiden jag hade fyra små som ju gärna höll till på golven.

Unga nyutexaminerade lärare har jag aldrig haft. Min första fröken var född 1881 och gjorde då sitt sista år som lärare. De övriga jag träffade på under 12 års skolgång hade, med få undantag, passerat eller var på väg att passera sin femtioårsdag. Åtskilliga av dem, såväl under realskoletiden som på gymnasiet, hade doktorerat eller liccat.

Med andra ord långt från det Klondyke du beskriver.

Karin S sa...

Bengan, aja, det borde jag ha gissat. Verbet "moppa" tycker jag annars ganska bra om, nu moppar jag av det här golvet. Det låter fint tycker jag.

Agneta,
Mmm, det var helt rubbat, tänker jag i efterhand. Faktum är att jag fick en ganska duktig nyutexaminerad fröken i lågstadiet, sen var resten av grundskolan mindre bra. Först i gymnasiet var det som du beskriver, lite äldre lärare varav några hade licat eller doktorerat.
Och sen klagar de på skolan NU!? Det är då jag inte begriper hur illla det kan bli.

Men den omflyttning av folk som skedde under rekordåren var också helt rubbad på sätt och vis. Tror jag.